Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Şair Arife Kalender, söyleşiye katıldı

Şair Arife Kalender, söyleşiye katıldı

27. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali´nde, ?Şair Arife Kalender´in Şiir Dünyası? isimli söyleşi gerçekleşti.

27. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali´nde, ?Şair Arife Kalender´in Şiir Dünyası? isimli söyleşi gerçekleşti. Nikah salonunda, yazar İncilâ Çalışkan´ın yönetiminde yapılan söyleşide şair Arife Kalender, şiir üzerinde düşüncelerini açıklayıp, şiirlerini seslendirdi. Şiirin, yaşam gibi değişken olması nedeniyle tanımının yapılmasının zorluğuna dikkat çeken Kalender, ?Dünyada ne kadar şair varsa, o kadar şiir vardır? derken, şu değerlendirmede bulundu:
?Şair, aynı dille konuşan herkesin, aynı duygu ve düşünceleri bildikleri halde bunları herkesten farklı şekilde dile getiren kişidir. Şiir, öyle basit bir olay değildir. Sadece uyaklı sözcükleri bir araya getirme olayı şiir sayılmaz. Ama biz, yıllarca şiire, devrim misyonu bile yükledik. Şiir, insandan ve doğadan yanadır. Şiir, insana özgüdür ve insanı değiştirme gücüne sahiptir. Beyine, kurşundan bile hızlı şekilde giderek, insanı yaşatmayı hedefler. Asla öldürücü değildir. Barıştan yanadır, şiir. Birçok sanat dalını da içinde barındıran, ayrı bir sanat dalıdır. Benim şiirim e insana doğrudur. Bir yandan Anadolu´dan beslenirken, diğer yandan, İstanbul ile Malatya arasında bir köprüden yazılmıştır. Tabii, ülkemizde, şiiri yazan ile okuyan arasında bilgi ve kültür uçurumu olması nedeniyle şiirin anlaşılma zorluğu bulunmaktadır. Artık günümüzde Halk ve Divan şiiri dönemini tamamlamıştır.?
Şiirsiz bir dünya olamayacağına işaret ederken, şiirin, insanlığı güzelliğe ve barışa taşıdığına dikkat çeken Arife Kalender, ?Ancak kimliğini bulamamış bir toplumun şiiri de kimliğini bulamaz. Özgürlüğüne kavuşamamış bir toplumun şiiri de özgür olamaz? diye konuştu.
Etkinliğin ardından şair Kalender ve söyleşiyi yöneten İncilâ Çalışkan´a çiçek ve plâketlerini CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm ve Namık Havutça, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Bandırma´nın kardeş kenti, Bolu Kıbrısçık Belediye Başkanı Doğan Dağ tarafından verildi.
Söyleşiyi, bir süre önce yazar İncilâ Çalışkan´ın, kitaplarını armağan ettiği Bandırma M Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu´nda bulunan bir grup hükümlü de izledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli