Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Şair Sabahattin Ali Edremit´te anıldı

Şair Sabahattin Ali Edremit´te anıldı

Çocukluğunun bir dönemini Edremit´te geçiren, bu ilçeyi kitaplarına, şiirlerine, yazılarına konu eden Sabahattin Ali, vefatının 70. yıldönümünde Edremit´te anıldı.

Çocukluğunun bir dönemini Edremit´te geçiren, bu ilçeyi kitaplarına, şiirlerine, yazılarına konu eden Sabahattin Ali, vefatının 70. yıldönümünde Edremit´te anıldı.
Edebiyatımızın önemli isimlerinden şair, gazeteci ve yazar Sabahattin Ali 110. doğum yıldönümünde Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Eserleriyle ölümsüzleşen ve 2 Nisan 1948 tarihinde öldürülerek, Cumhuriyet tarihinin ilk katledilen aydını olan Sabahattin Ali için Edremit Belediyesi tarafından anma programında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı´nda adının verildiği parktaki heykeline çiçekler bırakıldı.
Kültürel değerlere sahip çıktıklarını söyleyen Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka "Sabahattin Ali Edremit sevdalısı bir yazarımızdı. Onun anısını ilçemizde yaşatmak adına burada yaşadığı yıllarda oturduğu evi kamulaştırarak Sabahattin Ali Müzesi haline dönüştürüyoruz. Evinin bulunduğu Sabahattin Ali Caddesi´ne de yazarın bir büstünü koyacağız." dedi.
Cumhuriyet Meydanı´nın en güzel noktasında yazarın adını taşıyan bir park yaptırdıklarını ifade eden Saka, buraya bankta oturarak kitap okuyan Sabahattin Ali heykelini yerleştirdiklerini de kaydetti.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da bu bölgedeki yaşamının Sabahattin Ali´nin kısa hayatı içindeki en güzel, en anlamlı günleri olduğunu belirterek, "Bunu yaşatmak, böyle değerlerimizin değerlerini daha da öne çıkartmak son derece önemlidir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol ve kalabalık, Sabahattin Ali´nin heykeline kırmızı karanfil bıraktı.
Sabahattin Ali, 1948 yılında 41 yaşındayken Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürülmüştü. 28 Aralık´ta tutuklanan ve cezasında indirime gidilen Ertekin, aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakılmıştı. Anma programına CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Edremit İlçe Başkanı Tayfun Gerkuş, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu