Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Sami Sözat, meraların peşkeş çekildiğini iddia etti

Sami Sözat,  meraların  peşkeş  çekildiğini  iddia etti

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, meralar birilerine peşkeş mi çekiliyor? Sorusunu sordu. Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, meralarla ilgili açıklama yaptı

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, meralar birilerine peşkeş mi çekiliyor? Sorusunu sordu.
Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, meralarla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamasında, "gece yarısı çıkarılan torba yasanın içine konulan bir maddeyle Meralar imara açılıyor ve kiralanabilme imkânı yaratılmış oluyor bu da akıllara birilerine peşkeş mi çekiliyor düşüncesini akla getiriyor" ifadelerine yer veren Sözat, bu yasanın acilen düzeltilmesi gerektiğini söyleyip, bu yasa düzeldiği takdirde Türkiye`deki hayvancılığının büyük fayda sağlayacağını belirtti.
Sözat, açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Türkiye bir Tarım Ülkesi olmasına rağmen maalesef Cumhuriyetten bu yana bir mera kanunu çıkmamış, çıkarılmamış. Seçildikten sonra Milletvekili olarak Ankara`ya gittiğimde bu konuyu araştırdığımda hakikatten böyle bir kanunun olmadığını tespit ettim ve değişik ülkelerin mera kanunlarını inceleyerek Meclise bir mera kanunu teklifi verdim. Allah nasip etti Tarım komisyonu Başkanı da olunca bu kanunu komisyondan geçirdim. İlk defa dört dörtlük bir mera kanunu meclise gelmiş oldu. Ama ne yazık ki erken seçim çıktı seçim 1 yıl erkene alınmasıyla bizim bu hazırlıklarımız boşa gitti. Üçlü koalisyon döneminde de Bakan Mustafa Taşar`a giderek bu mera kanunun üzerinde durmasını istedim ve Türkiye`deki Hayvancılığı bu kanunla kurtulacağını söyleyerek Hayvancılığı kurtarmasını istedim. Konunun üzerinde durarak meclisten geçirdi ve mera kanununu çıktı. Meraların 80 milyon hektardan 18 milyon hektar seviyelerine düşmesi çok üzücüdür. Maalesef doymak bilmeyen kişilerin bedava nasılsa Devletin malı diye hep meralara saldıra saldıra yapılara açmışlar imara açmışlar başka amaçlarla kullanmışlar yazlık yapmışlar sayfiye evi yapmışlar meraları götürmüşler. Yazık değil mi? Dünya mera hayvancılığına geçerken Türkiye`de meraları heder etmeye başlamışız. Şimdi bu yetmiyormuş gibi çık acıdır tarım ülkesi olan bir ülkede bu kanunun bir torba kanunu içine sıkıştırılarak yangından mal kaçırır gibi bu kanunu torba yasasının içine kondu. Artık meraları imara açabilecekler ve meraları birilerine kiralayabilecekler. Bu konuda Hükümetin çok yanlış yaptığını düşünüyorum ve çok üzülüyorum ve buradan da yetkililere ve ilgililere sesleniyorum. Lütfen bu yanlıştan dönülsün meralar zaten tavşankulağı kadar kaldı bu meralar yetmiyor bugün Balıkesir de merası yeten bir tek köy yok. Hepsinin meraya ihtiyacı var."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli