Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Saraylar mermeri ışıldıyor

Saraylar mermeri ışıldıyor

Beldeden 500 gemi mermer yükledi

Mermer yataklarının zenginliğiyle tanınan Marmara ilçesine (Marmara Adası) bağlı Saraylar beldesinden mermer ihracatı sürüyor.
20 Kasım 2012 tarihi itibariyle bu yıl içinde, beldeden toplam 500 gemi, mermerle yüklendi. Bu gemilerin 114`ü blok, 19`u kalsit(mıcır) ihracatı, 124`ü iç piyasa blok, 243`ü ise iç piyasaya kalsit (mıcır) taşıdı.
Bu süre içinde, Saraylar`dan toplam 425 bin ton blok, 160 bin ton kalsit (mıcır), 130 bin ton blok (iç piyasa) ve 250 bin ton kalsit (iç piyasa) satışı gerçekleşti.
2011 yılında, Saraylar beldesine toplam 545 gemi gelmişti. Bu gemilerden 147`si blok, 48`i kalsit(mıcır) ihracatı yaparken, 124`ü iç piyasaya blok, 226`sı ise iç piyasaya kalsit götürmüştü. 
Geçen yıl, beldeden toplam 550 bin ton blok, 411 bin ton kalsit(mıcır) ihracatı gerçekleşirken Saraylar beldesinde  iç piyasaya 130 bin ton blok ve 175 bin ton kalsit(mıcır) satışı yapılmıştı.
26 mermer ocağı, 26 mermer kesme fabrikası ve 5 kalsit(mıcır) tesisinin faaliyet gösterdiği Saraylar beldesinde blok durumuna üretilen mermerler, başta Suriye olmak üzere Çin, Ürdün, Yunanistan, Arnavutluk, Bangladeş, Bulgaristan ve Romanya`ya ihraç ediliyor.
Beldede üretilen kesilmiş mermerler ise başta Yunanistan olmak üzere Bulgaristan, Çin, Azerbaycan, Türkmenistan, Rusya, ABD, İsrail, İspanya ve Almanya`ya satılıyor.
Saraylar mermeri, blok durumunda da iç piyasada başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Çanakkale, Trakya ve Karadeniz kesimi olmak üzere birçok imalat merkezine gönderiliyor.
Marmara Adası`nın kuzey batısında yer alan Saraylar beldesinin Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, beldelerinin elektriğinin, Kapıdağ Yarım-adası`ndan, denizin altından, kablolar aracılığıyla gelip, yetersiz kaldığına dikkati çekerken, şunları söyledi:
"Beldemizde, şu anda trafo bekleyen firmalar bulunuyor. Son yıllarda artan kalsit tesislerini işletenler, şu anda, beldemizde Kalsit Üretme Tesisi kurmak istese de, enerji yetersizliği nedeniyle buna olanak bulamıyor. Bu yüzden de, kurmak istedikleri tesisin malzemeleri, bu firmalara ait alanlarda, kurulmaya hazır durumda bekletiliyor. Konuyu çözmek amacıyla UEDAŞ yetkilileriyle sürekli görüşerek, çaba harcıyoruz. Bu sorunu çözdüğümüzde, beldemizde hem yeni istihdam olanağı yaratılacak, hem de ülke ekonomisine ciddî katkılar sağlanacaktır" dedi.        Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli