Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sarı’dan kooperatifçiliğe övgü

Sarı’dan kooperatifçiliğe övgü

Erdek Ticaret Odası (ETO) Başkanı F. Özlem Sarı, Avşa’da gerçekleştirilen Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabına “coğrafi işaret alınması ile ilgili çalıştayda yaptığı konuşmada, kooperatifleşmenin önemine dikkati çekti.

Erdek Ticaret Odası (ETO) Başkanı F. Özlem Sarı, Avşa’da gerçekleştirilen Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabına “coğrafi işaret alınması ile ilgili çalıştayda yaptığı konuşmada, kooperatifleşmenin önemine dikkati çekti.
Türkiye’nin, kooperatifleşmeyi bilmediğine işaret eden Sarı, Kapıdağ mor soğanı için kurdukları “Bereketli Eller Kadın Kooperatifi”nin çalışmalarını da anlattı. Kooperatiflerin, hem kolektif ticaret yapıp hem de ürüne değer kattığına işaret eden Sarı, şunları söyledi:
“Kooperatif kurmaya karar verdiğimiz dönemde Kapıdağ mor soğanının yıllık üretimi neredeyse sıfır noktasındaydı. İşte biz, kooperatif olarak o dönemde devreye girdik. Bu arada, mor soğanı en çok üreten Ballıpınar’a da ağırlık verdik. Bugün, Ballıpınar’da yılda 2 bin ton mor soğan üretiliyor. Geçen yıl, tarihinde ilk kez el arabasında mor soğan satıldı. Ballıpınar’ın 2 bin tonluk mor soğanı, 2 günde tüketiciyle buluştu. Kooperatifçilik, bu açıdan çok önemli. Bu kooperatifi biz, çok yakın bir arkadaş grubuyla ve hedef belirleyerek kurduk. Bu hedef doğrultusunda da mor soğanı ülkemiz gündemine soktuk. Şimdi de ihracata hazırlanıyoruz.”
Sarı, mor soğana “coğrafi işaret” alma çalışmalarına 2013 yılında başlayıp, 2018’de mutlu sona ulaştıklarını sözlerine ekledi.
METRO TOPTANCI MARKET’TEN SARI’YA ÖVGÜ
Ülke düzeyinde Kapıdağ’ın mor soğanını satan Metro Toptancı Marketler yetkilisi Birol Uluşan da çalıştayda yaptığı konuşmada, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı’yı kutlayıp teşekkür etti.
28 ülkede ticaret yapan Alman menşeli bir şirket olduklarını vurgulayan Uluşan, “Ülkemiz, ne yazık ki ürün potansiyelini sahaya yansıtamıyor, ürünlerini değerlendiremiyor” dedi.
Mor soğanı sadece “balık soğanı” olarak düşünmemek gerektiğinin altını çizen Uluşan, “Mor soğanın, satışa sunulmadan önce harika bir örme şekli de bulunduğunu belirten Uluşan, bu soğanın “coğrafi işaret”e sahip olmasının da önemine değinerek, “Coğrafi işaretler, aynı türkülerimiz gibi anonimdir. Bu ürünler, yörelerinin öz çocukları, öz varlıklarıdır” dedi.          
OLAY NASIL OLMUŞTU
Cinayet olayı şöyle gerçekleşmişti:
Olaydan iki yıl önceki kavgada Mesut Teke, Kemal Demiray’ı bıçakla ağır yaralamıştı. 9 Ağustos 2020’de, Kemal Demiray ile Mesut Teke karşılaşmışlardı. İkili arasında çıkan tartışma sırasında Kemal Demiray, Mesut Teke’ye üç el ateş açmıştı. Kurşunlardan biri başına, 2’si göğsüne isabet eden Mesut Teke, kaldırıldığı Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti.
Olaydan sonra Kemal Demiray, silahıyla birlikte emniyete teslim olmuştu.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: kooperatifçiliğe
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli