Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sarı´ya göre tezgah, bizim için kanun

Sarı´ya göre tezgah, bizim için kanun

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi İlgen, Erdek Kooperatifi eski Başkanı Sarı´nın iddialarına açıklık getirdi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi İlgen, Erdek Kooperatifi eski Başkanı Sarı´nın iddialarına açıklık getirdi. "Biz belgelerle konuşuyoruz" diyen İlgen, "Sarı masum rolünü oynamakta, ´hukukun tezgahlandığını´ iddia etmektedir. Onu görevden alan Marmarabirlik değildir. Mahkeme karar vermiş, Bakanlık tebligat göndermiş ve görevi sona ermiştir" diye konuştu.

 Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen, Marmarabirlik´in ticari sırlarını ifşa ettiği için Kooperatifler Kanunu´na muhalefet etmekten dolayı mahkeme kararı ile görevinden azledilen Erdek Kooperatifi´nin eski Başkanı Hüseyin Sarı´nın yaptığı açıklamalara belgelerle cevap verdi. İlgen´in açıklaması şöyle:

 "Erdek Kooperatifi´nin eski Başkanı Hüseyin Sarı, önceki gün yaptığı basın açıklamasında, Marmarabirlik Genel Kurulu´nda Yönetim Kurulu´nun azledildiği söyleminde bulunmuştur. 4572 Sayılı Kanun uyarınca, intibak ettirilen Birlik Ana Sözleşmesi´nin geçici 4. maddesinde, ´Ana sözleşmeye uyum sağlamak amacıyla yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri bitmeden seçim kararı alınabilir´ denmektedir. Marmarabirlik´in 2014 yılındaki seçimleri bu kapsamda yapılmış olup, Sarı´nın ifadeleri yalandır.

 GENEL KURUL USULE UYGUN

Kaldı ki Sarı´nın 28 Mayıs 2015 tarihinde Genel Kurul´un iptali için açtığı dava, Marmarabirlik´in lehine sonuçlanmış olup, davayı kaybetmiştir. Mahkeme, Genel Kurul´un usule uygun olduğunu tespit etmiştir. Seçimler, yasa, ana sözleşme ve geçici madde kapsamında Bakanlık temsilcileri huzurunda seçim yapılmıştır.

Marmarabirlik´e bağlı 8 kooperatifte seçimlerin bir kısmı 2018 yılında, bir kısmı da 2019 yılında yapılmaktadır. Hüseyin Sarı, böyle olması için özel bir yasa çıkarılmış veya Marmarabirlik Yönetim Kurulu´nun yetkisindeymiş gibi anlatmaktadır. Halbuki bu karar, ana sözleşme kapsamında kooperatif yönetim kurullarının yetkisindedir.

Eski Kooperatif Başkanı Sarı, Marmarabirlik´in alım fiyatlarını da satış fiyatlarını da çok iyi bildiği halde ürün fiyatları konusunda da yanlış bilgiler vererek, kamuoyunu manipüle etmeye çalışmaktadır.

 ATAMAYLA DEĞİL, SEÇİMLE GELDİM

Sayın Sarı neredeyse Marmarabirlik yönetimine şahsımı atadığını iddia etmektedir. Birlik Yönetim Kuruluna eski Kooperatif Başkanı Hüseyin Durak ve Yönetim Kurulu tarafından ismim önerilmiştir. Bunu daha önce Birlik Başkanı Sayın Hidamet Asa da birkaç defa açıklamıştı. Kaldı ki ben Özlem Sarı gibi atamayla değil, onun tabiriyle ´paşalar gibi´ seçimle geldim. Seçim süresi de 2018 yılı nisan ayına kadar devam etmektedir.

 ANA SÖZLEŞME KANUNA DAYANIYOR

Eski Başkan Sarı açıklamasında, mahkeme kararına istinaden azledilmesine ilişkin değerlendirmede bulunurken, ´Zamanında ana sözleşmeye öyle bir madde koymuşlar ki´ demektedir. Bu ifadeler kendisine hiç yakışmıyor. Ana sözleşmeyi hazırlayan Birlik değildir, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde görüşülerek çıkan yasa kapsamında hazırlanmaktadır.

Beni herkes çok iyi tanır, yemin etmem. Kaldı ki kendisiyle çalışmayacağımı defalarca söyledim. Birlik Yönetim Kurulu´na Erdek Kooperatifi seçimlerinden sonra konuyu arz ettim. Onlar da ´Sen seçimle geldin, atamayla gelmedin. Dolayısıyla seçim süresi bitinceye kadar görev yapmak zorundasın. Erdek´i temsilcisiz bırakamazsın´ dediler. Ben de görevime devam ettim.

 MAAŞ ALMAYACAKTI, İKİ KATINA ÇIKARDI

Hüseyin Sarı, açıklamasında aldığım maaştan bahsetmektedir. Evet kanun ve ana sözleşmenin verdiği hakkı kullanmaktayım. Herhangi bir şekilde hakkım olmayanı asla talep etmedim, etmem de.

Benim maaşımı sorgulayan Sarı, asıl kendisi ortaklara açıklasın; Erdek seçimlerinden önce ´Ben 1 TL bile maaş istemiyorum´ demişti. Seçildikten bir ay sonra maaş almaya başladı. Bu sene Genel Kurulda maaşını iki katına çıkardı. Kısaca ortakların gözünün içine baka baka yalan söyledi.

Erdekli üreticiler şunu iyi bilsin; Sarı masum rolünü oynamaktadır ama onu görevden alan Marmarabirlik değildir. Mahkeme karar vermiş, Bakanlık tebligat göndermiş ve görevi sona ermiştir. Mahkeme kararı da kesindir.

 YALAN SÖYLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Eski Başkan Sarı açıklamasında, ´hukukun tezgahlandığını´ iddia etmiştir. Erdek Kooperatifi Genel Kurulu öncesinde dava günü kendi avukatı erteleme istemiş olmasına rağmen, bizlerin davayı ertelediğini söylemektedir. Onun elinde de bizde de erteleme tutanağı bulunmaktadır. İsteyen herkese tutanağı gösterebiliriz. Sarı´nın açık bir şekilde yalan söylediği burada da ortaya çıkmıştır.

 ÖNCE SARI KAYBETTİ, SONRA DAVAYI ÇEKELİM DEDİK

Hüseyin Sarı, ´Davayı çek diye şantaj yaptılar´ demektedir. Ayıptır, günahtır. Sarı, Genel Kurulun iptali davasını kaybettikten sonra, Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ´Biz de davaları çekelim´ diye Birlik Yönetim Kurulundaki arkadaşlara söylemiştir. Genel olarak kabul görmediği halde Başkan Asa risk almış; ´Hem davalık olmamızı hem de aynı masada oturmamızı doğru bulmuyorum. Bu yüzden bütün açılmış davaları geri çekelim´ demiştir. Buna Erdek Kooperatifi´nin Yönetim Kurulu´ndaki bütün üyeler şahittir. Mahkeme karar vermiş, Bakanlık tebligat yapmış, yönetim kurulu üyeliği düşmüş, her zaman tek adamlığa karşı olan Sarı ise eşini yönetime atattırmış, diğer taraftan her şey bittikten sonra kalkmış ´Davayı geri çeksin madem ki´ diyor. Sayın Sarı, atı alan Üsküdar´ı çoktan geçti.

 HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SAYGISI YOK

Bütün bunlara rağmen Sarı, mahkeme kararı ile ilgili olarak ´Paralel yapıların girişimleri sonuçsuz kalmaya mahkumdur´ ifadelerini kullanmıştır. Sarı´nın hukukun üstünlüğüne saygısı yoktur. Kararı veren mahkemeyi, verilen kararı ve ana sözleşmeyi tanımadığı gibi, kendi hayal dünyasında ´Sadece benim söylediklerim doğrudur, geri kalan her şey yanlıştır´ demektedir. Bu konuları Erdek Kooperatifi´nin değerli ortakları ve kamuoyunun bilgisine sunmak isterim."



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli