Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Savcı Kaya, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını istedi

Savcı Kaya, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını istedi

Geçtiğimiz yılarda ilçemizde de görev yapan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, özel yetkili mahkemelerin varlığının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz yılarda ilçemizde de görev yapan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, özel yetkili mahkemelerin varlığının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu açıkladı.
Kaya devam eden açıklamasında "Özel yetkili mahkemelerin atası istiklal, dedesi sıkıyönetim, oğlu devlet güvenlik mahkemeleri ve torunu ise özel yetkili ağır ceza mahkemeleridir. En kısa zamanda özel yetkili mahkemeler kaldırılarak adaleti özgürleştirmek gerekir" diyerek son noktayı koydu.
HSYK eski Bağımsız Adayı Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, `adalet.org` sitesindeki `Adli Bellek ve ÖYM` başlıklı yazısında, kapatılması tartışılan özel yetkili mahkemeleri değerlendirdi. 
Özel yetkili olağanüstü mahkemelerin adalet anlayışının vicdanları hep rahatsız ettiğini öne süren Savcı Kaya, yazısını, "Yargılananların sesine adalet adına kulak veriniz, gerçekleri daha iyi duyarsınız. Yargı mağdurlarının hikayelerini okuyunuz. Bu kadar da olmaz, diyeceksiniz. Yargıdaki kaliteyi adalet belirler. Türk yargısı ancak adaletle güzelleşir. En kısa zamanda adalet için göstermelik işlerden vazgeçmek gerekir. Kanunlar siyasi anlayışa göre değil, adaletin evrensel kurallarına göre düzenlenmelidir. Anayasa ile güvence altına alınan kuvvetler ayrılığı hayata bir türlü geçirilememiştir. Dikkatlice incelersek hukuk tarihimizde adları farklı fakat benzer işlere bakan özel yetkili mahkemeler (ÖYM) kurulmuştur. Bu mahkemeler bazen çok hızlı yargılama yaptılar ama adil yargılama yaptıklarını söylemek zordur" şeklinde sürdürdü.
Kaya: ""ÖYM`ler otoritenin sopası olmuştur"
ÖYM`lerin her zaman otoritenin sopası olduğunu belirten Kaya, yazısında, İskilipli Atıf Hoca`nın Şapka Kanunu`na muhalefet ettiği iddiasıyla İstiklal Mahkemesi`nce, Adnan Menderes`in 27 Mayıs cuntacılarının kurduğu Yüksek Adalet Divanı tarafından, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No`lu Mahkemesi`nce, Erdal Eren`ın Sıkıyönetim Mahkemesi`nce idam edilmeleri ve son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından Siirt`te okuduğu şiir yüzünden tutuklanmasını örnek olarak gösterdi.
Kaya: "ÖYM`ler kaldırılarak adalet özgürleştirilmelidir"
ÖYM`lerin hep baskı aracı olarak kullanıldığını kaydeden Kaya, yazısını şöyle sürdürdü: "Türk yargısının en önemli meselelerinden biri adil yargılamadır. Artık sıradanlıktan kurtulup gerçeklerin farkına varalım. Geçmişteki hatalardan ders alınırsa bir daha kimse mağdur olmaz. Özel yetkili mahkemeler (ÖYM) zaman zaman kişilerin ve toplumun vicdanını yaralayan kararlar vermiştir. Hukukun temeli objektiflik ve eşitliktir. Türkiye`de yapılması gereken yargılamaları, adil yargılanma hakkına ve savunma güvencesine sadık kalarak en kısa sürede bitirmektir. Adalete uygun davrandıkça meseleler daha kolay çözülür. Sorunları çözüldükçe daha mutlu ve huzurlu bir sosyal ortam hazırlanmış olur. ÖYM`lerin çok mağduru vardır. Haksız kararlarla birçok insanın hayatı altüst edilmiştir. Haksızlığa tepki vardır. En kısa zamanda ÖYM`ler kaldırılarak adaleti özgürleştirmek gerekir. Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) varlığı, insan haklarına, evrensel hukuka ve demokrasiye aykırıdır. Her hukukçunun adalete aykırılıklar gördüğünde uyarmak mesleki görevdir ve bu görevini yerine getirmesi gerekir."
Aydınlık ve adil bir gelecek için yeni Anayasa`da özel yetkili olağanüstü mahkemelerin olmamasında toplumsal fayda olacağını kaleme alan Kaya, şunları ifade etti: "En kısa zamanda insan haklarına ve hukuk devleti ilkelerine uymayan özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) Türk hukukundan çıkarılması şarttır. Özel yetkili mahkemelerin toplum ve insanların vicdanını yaralayan kararlarının zararı büyüktür. Özel yetkili mahkemelerin atası istiklal, dedesi sıkıyönetim, oğlu devlet güvenlik mahkemeleri ve torunu ise özel yetkili ağır ceza mahkemeleridir. Artık adalet adına yapılan haksızlıklarla insanları mağdur edip yormayın. Fazla söze gerek yok, her şey ortada."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli