Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Sedefli Girit Battaniyesi 34 yıl sonra üretildi

Sedefli Girit Battaniyesi 34 yıl sonra üretildi

Ayvalık-Cunda’da 34 yıl önce tanıştığı bir ustadan varlığını keşfettiği Girit Adası’na özgü sedefli battaniyenin izini sürerek dokuma tezgahlarının kurulmasını ve üretime geçilmesini sağlayan Aysel Namlı, 34 yıl aradan sonra Girit

Ayvalık-Cunda’da 34 yıl önce tanıştığı bir ustadan varlığını keşfettiği Girit Adası’na özgü sedefli battaniyenin izini sürerek dokuma tezgahlarının kurulmasını ve üretime geçilmesini sağlayan Aysel Namlı, 34 yıl aradan sonra Girit Adası’na özgü Sedefli Battaniye’nin üretimini başardı. 
Ayvalık’ta sanatsal ve sosyal hayata verdiği desteklerle bilinen Aysel Namlı’nın bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, bir geleneğin Ayvalık’ta yaşama geçirilmesinin nedeni oldu. 
Ayvalık Belediyesi’nin de katkılarıyla tezgahlarda dokunmasına başlanılan sedefli battaniyelerin üretildiği tesisi ziyaret eden Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve eşi Canan Ergin, el emeği göz nuru çalışmaları ilgiyle izledi. 
Unutulmaya yüz tutmuş bir kültür mirasını keşfederek Ayvalık’a kazandıran Aysel Namlı ve arkadaşlarına teşekkür eden Başkan Ergin, girişimin işsizliğe çözüm sunmak ve kadınların becerilerini geliştirerek istihdam olanağı yaratılmasının önünü açtığını söyledi. 
Yüz yıllar öncesinden gelen bir kültür mirası olan sedefli battaniyenin bir diğer adıyla Girit Battaniyesi dokunmasının özel yetenek ve sabır gerektirdiğini ifade eden Başkan Ergin, “Üretiminden satışa sunulmasına kadar üzerimize ne düşüyorsa belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi. 
Cunda’da tanıştığı bir ustadan edindiği bilgiler ışığında 34 yıl sedefli battaniyeyi nasıl üretirim? Ayvalıklı kadınların bütçelerine nasıl destek olurum? Sorularının cevabını aradığını belirten Aysel Namlı “Artık kadınlarımız 5 ayrı tezgahta sedefli battaniye üretiyor. Çok emek isteyen, alın teri, göz nuru bir dokuma sedefli battaniye, yani emeğin karşılığını bulmak mümkün değil. Yurtdışından da battaniyeye büyük bir ilgi var. Girişimlerde bulunduk, dış pazara da açılmış olacağız. Hem kadınlarımıza ek bir gelir olacak hem de battaniye sayesinde kentimizin isminin yurtdışında bilinirliliği daha da artacak.” dedi. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Sedefli Girit Battaniyesi sonra üretildi
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı