Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Şehir hastaneleri kara deliğe dönüştü:

Şehir hastaneleri kara deliğe dönüştü:

Sekiz ayda 17 hastane parası yuttu

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı´nın 10 şehir hastanesi için 8 ayda 5,1 Milyar Lira harcadığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Ağustos ayı mali tabloları yayınlandı. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan şehir hastaneleri için ödenen kira ve hizmet bedelleri yine dudak uçuklattı.
Konuyu değerlendiren CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, 2020 yılının başından Ağustos ayına kadar şehir hastaneleri için 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapıldığını belirterek, ?Kara delik büyümeye devam ediyor.´´ dedi.
12 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı 2020 Yatırım Programı´nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrıldığını ifade eden Şahin ?Sağlık Bakanlığı henüz yıl bitmeden, sadece ilk sekiz ayda şirketlere 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapmış. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı´nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrılırken, hizmetteki 10 şehir hastanesinin sadece kira ve hizmet bedelleri için 5 milyar liradan fazla ödeme yapılması rant düzeninin en açık göstergesidir. Şehir hastaneleri için kira ve hizmet ödemelerinin sözleşmeler kapsamında en 25 yıl süreceği düşünüldüğünde kamu üzerindeki yük milyarlarca lirayı bulacaktır. Buradan da net bir şekilde anlıyoruz ki Ocak- Ağustos aylarında şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktarla tam teşekküllü 1050 yataklı en az 5 şehir hastanesi ya da 500 yataklı en az 17 Devlet Hastanesi yapabilir.´´ dedi.
2020 yılı yatırım programında KÖİ modeli dışında yapılan devlet hastanelerinin yatak başına maliyetlerinin ortalama 600 bin lira olarak belirtildiğini işaret eden Şahin, Bakanlığın genel bütçeden yapacağı toplam 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin yatak başı maliyetinin ise 980 bin 125 liraya mal olacağını belirtti.
Şahin, devamında şunları kaydetti: ?Her ne kadar Sağlık Bakanlığı, KÖİ modeliyle bazı şehir hastanelerinin yapımından vazgeçmiş olsa da genel bütçeden yapılacak şehir hastanelerinin dahi yatak başına maliyetleri, bir devlet hastanesinin yatak başı maliyetinden en az 1.6 kat daha fazla. Yani bu şehir hastaneleri modeli neresinden bakarsanız bakın kamuya ciddi bir yük oluşturmakta, kamu maliyesini ve yönetimini ciddi anlamda bozmaktadır. CHP iktidarında şehir hastaneleri, inşaat bedelleri şirketlere ödenerek derhal kamulaştırılacak ve devlet hastanelerine dönüştürülecektir.? Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı