Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Şeker Piliç mağdurları Ankarada

Şeker Piliç mağdurları Ankarada

Bandırma Şeker Piliç mağduru işçiler haklarını aramak için Ankaraya gittiler. İflasını açıklamasından sonra kayyum atanan Şeker Piliçin işten çıkarılan işçilerinden oluşan 50 kişilik bir grup TBMMde haklarını aradı.

Bandırma Şeker Piliç mağduru işçiler haklarını aramak için Ankara`ya gittiler.
İflasını açıklamasından sonra kayyum atanan Şeker Piliç`in işten çıkarılan işçilerinden oluşan 50 kişilik bir grup TBMM`de haklarını aradı. 
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`nın davetiyle Ankara`ya gelen mağdur işçiler, CHP Bandırma İlçe Yöneticileri, DİSK Bandırma Temsilcileriyle birlikte TBMM önünde basın açıklaması yaptıktan sonra CHP Grup toplantısını dinlediler.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nu makamında ziyaret eden mağdur işçiler daha sonra Halk TV`de canlı yayınlanan programa katılarak seslerini duyurdular.
Bandırma`dan Ankara`ya gelen mağdur işçiler, sabah saatlerinde TBMM Dikmen kapısı önünde CHP Balıkesir Milletvekilli Namık Havutça tarafından karşılandı. Mağdur işçilerin TBMM önünde yaptıkları basın açıklamasına CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, İzmir Milletvekili Musa Çam, Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık destek verdi. 
Şeker Piliç`te işten çıkarılan işçiler adına konuşan Muhittin Zorcan, fabrikada işlerin bir anda durduğunu ve açıklama yapılmadan işlerine son verildiğini söyledi. Kıdem tazminatı ve diğer haklarının ödenmediğini anlatan Zorcan, bankalara olan kredi borçlarını ödeyemediklerini belirtirken, "Bize yeni kredi de vermiyorlar, taksitlerimizi ödeyemiyoruz. Çocuklarımıza harçlık veremiyoruz" dedi. Zorcan, işten çıkarılan işçilerin 400`ünün işsizlik fonundan yararlanamadığını ve işsizlik maaşı alamadığını kaydetti.
Havutça: "Mağdur işçileri sonuna kadar destekleyeceğiz"
CHP Milletvekili Havutça, Şeker Piliç mağduru işçilerin haklarını alana kadar destekleyeceklerini belirterek, İŞKUR`daki memurların keyfi uygulamasıyla 400 işçinin işsizlik maaşı alamadığını söyledi. 
AKP hükümetine "1 yıl önce önlem alın dedik ama bu uyarılarımızı duymadı. Gelin açlığa mahkum ettiğiniz 400 arkadaşımızın işsizlik primini verin. Alacaklarını garanti altına alın"  diye seslenen Havutça, bunun siyasal bir mücadelenin ötesinde bir aş, ekmek ve geçim mücadelesi olduğunu ifade etti.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu: "Şeker Piliç`i batıran hükümettir"
Mağdur işçiler daha sonra CHP Balıkesir Milletvekilleri Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş ile bir araya gelerek CHP Grup toplantısına katıldılar. TBMM`de partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısını izlemeye gelen Bandırma Şeker Piliç işçilerinin işsiz kaldıklarını açıkladı. 
Bandırma Şeker Piliç`in devletten alacağını alamadığı için battığını anlatan ve beyaz et üretimi sektörünün Ocak 2013 itibariyle toplam devletten alacağı paranın 350 milyon lira olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bandırma Şeker Piliç, rakamları arkadaşlarım verdiler 1.734 bordrolu çalışanı var 20 bin aileye gelir sağlıyordu fabrika iflas etti. Yazık günah değil mi? CHP milletvekilleri olayı 2011 Ocak`ında saptadılar. Parlamentoya bir araştırma önergesi verdiler. Beyaz et üreticilerinin sorunları var, iflaslar gelebilir, sorunun araştırılması ve çözüm üretilmesi lazım diye çözüm üretilmesi gerekir diye. Üstü örtüldü, bugün bini aşkın işçi işsiz. Neden battı biliyor musunuz? Devletten alacağını alamadığı için. Bir fabrika düşünün, aldığı % 18 KDV`ye tabi, sattığı % 1 KDV`ye tabi. Aradaki bu farkın devlet tarafından karşılanması lazım, devlet bunu ödemiyor. Şeker Piliç`in Ocak 2012 tarihi itibari ile devletten alacağı 21 milyon 910 bin lirayı alamadığı için battı. Batıran bu devlet, batıran AK Parti hükümeti, batıran Recep Tayyip Erdoğan" diye konuştu.
Grup toplantısının ardından CHP Lideri Kılıçdaroğlu işçileri makamında konuk etti. İşçiler daha sonra Halk TV`nin canlı yayınlanan Gün İçi programına katılarak seslerini duyurmaya çalıştılar.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli