Bugün, 19 Mart 2024 Salı

SGK borcu yapılandırması fırsatını kaçırma

SGK borcu yapılandırması fırsatını kaçırma

SGK borcu yapılandırması için başvuru süresi 31 Temmuz´da sona eriyor.

SGK borcundan kurtulmak isteyen sigortalı ve işverenler, bu fırsatı kaçırmayın
SON GÜN 31 TEMMUZ
SGK ve vergi borcu ile trafik cezalarının yapılandırılmasına yönelik karar, 18 Mayıs´ta Resmi Gazete´de yayımlanarak, yürürlüğe girmişti. Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği yapılandırma için başvurular, 31 Temmuz´da sona erecek. SGK´ya borç ödemesinin ilk taksidinin ise 31 Ağustos´a kadar yapılması gerekiyor. 31 Mart 2018 tarihi öncesine ait borçlar, yapılandırma kapsamına giriyor.
BAŞVURULAR NEREYE?
Bireysel müracaatlar SGK il müdürlüklerine yapılıyor. İşveren de müracaatını SGK´nın ?sgk.gov.tr´ adresinden yapabiliyor. Borcun yapılandırılmış hali tebligatla kişiye bildiriliyor. Yapılandırmada borcun ana parasının üzerine işleyen gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı kaldırılıyor. Dönemler itibarıyla enflasyon oranlarına göre yeni bir gecikme tutarı belirleniyor.
PEŞİN ÖDEMEYE İNDİRİM
Bu tutarı belirledikten sonra kişiye peşin ödeme, 6 taksit, 9 taksit, 12 ve 18 taksit şeklinde ödeme hakkı sunuluyor. İl müdürlükleri, kişinin talep ettiği tutar üzerinden yapılandırma işlemine başlıyor. Peşin ödemede hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90´ı alınmıyor. Peşin değil, taksit isteyen ise yapılandırdığı borcu 36 ay vadeyle yani 3 yıl içinde ödeyebiliyor.
BAĞKURLU´YA DA HAK
Yeni yasada Bağkur sigorta prim borçları ile ilgili de düzenlemeler var. SGK Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, ?31 Mayıs itibarıyla mevcut Bağkur prim borçlarının tamamını talep ederlerse siliyoruz. 31 Mayıs´tan önceki borçlarını sildiğimiz için 6´ncı ayın yani Haziran´ın primini öderlerse, sağlık sigortasından da yararlanma hakları mevcut. Yine sildiğimiz prim ve günlerini dilerlerse satın da alabilirler? dedi.
HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?
Yeni yasaya göre; sigorta primi borçları, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta prim borçları, 31 Mart 2018 tarihinden önce bitirilmiş olan inşaatların asgari işçilikten dolayı çıkmış olan fark prim borçları, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, idari para cezaları ve Bağkur prim borçlarının tamamı yapılandırma kapsamına giriyor. Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli