Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

SGK`dan alacağınız olabilir... Hem de faiziyle

SGK`dan alacağınız olabilir... Hem de faiziyle

SGK`dan alacağınız olabilir... Hem de faiziyle Sosyal güvenlik uygulamalarında sigortalılık hallerinin çakışması sıkça karşılaşılan bir durum.

SGK`dan alacağınız olabilir... Hem de faiziyle Sosyal güvenlik uygulamalarında sigortalılık hallerinin çakışması sıkça karşılaşılan bir durum. Yani bir kişi aynı anda hem esnaf veya şirket ortaklığı gibi faaliyetlerle 4/b`li sigortalı (eski tabirle Bağkurlu) hem de bir işverenin yanında işçi olarak çalışarak 4/a`lı sigortalı (eski tabirle SSK`lı) olabilmekte.
Bu şekilde çakışma olması halinde, 6111 sayılı Kanunla 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yapılan değişiklik ile sigortalıların (4/a) ve (4/b) sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde (4/a) kapsamında sigortalı olmaları gerektiği yönünde düzenleme yapıldı.
1 Mart 2011`den önceki tarihlerde ise önce başlayan sigortalılık hali geçerli sayılmaktaydı. Yani 4/b sigortalılığı 4/a`dan önce başlamışsa kişi 4/b kapsamında sigortalı (yani Bağkurlu) olmak zorunda idi.
SGK iki hafta önce yayınladığı 2014/28 sayılı genelge ile sigortalılık hallerinde çakışma olması ve yanlış sigortalılık için prim yatırılmış olması halinde prim aktarımlarının nasıl yapılacağını düzenledi.
Genelgeye göre, 1 Mart 2011 tarihinden önce 4/b kapsamında sigortalı olması gerekirken işvereni tarafından primi yatırılarak yanlışlıkla 4/a`lı sigortalı olan kişilerin ödenmiş primlerinin 4/b`ye aktarılması gerekmekte. Ancak bu aktarma sadece primlerin sigortalı hissesi için geçerli. Genelgede işveren hissesinden ödenen primlerin aktarılması öngörülmemiş.
Durum böyle olunca SGK`nın kasasına işveren tarafından fazladan yatırılmış paralar ortaya çıkıyor. 5510 sayılı Kanun`un 89. maddesine göre, yanlış veya yersiz alınmış olduğu tespit edilen primler, alındıkları tarihten on yıl geçmemiş ise, ilgililere kanunî faizi ile birlikte geri verilir. Kanunî faiz, primin SGK`ya yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanır.
Şimdi işverenlerin geçmiş kayıtlarını karıştırma zamanı. Eğer 1 Mart 2011`den önce primini yatırdığınız ancak aslında 4/b`li (yani Bağkurlu) olması gereken bir işçiniz varsa bu işçi için ödediğiniz primlerin işveren hissesini iade alabilirsiniz. Hem de faizi ile birlikte. (Radikal)



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı