Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SICAK HAVALARDA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

SICAK HAVALARDA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Aşırı sıcaklar, özellikle yaşlı ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Aşırı sıcaklar, özellikle yaşlı ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yaz aylarında sıvı kaybına bağlı olarak özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.
Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, açık renkli ve pamuklu giysiler giyilmesi, özellikle kronik hastalıkları olanların beslenmesine dikkat etmesi ve besinlerin sağlıklı koşullarda saklanması önemlidir.
Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü´nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, yaz mevsiminde aşırı sıcakların vücut sağlığı üzerindeki etkileri ve sıcaklara karşı alınması gereken önemler hakkında bilgi verdi.
Kronik hastalıkları olanlar sıcaklarda hafif beslenmeli
Yaz sıcakları ile değişen sıvı elektrolit dengesi, özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalarında önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyabet hastaları yaşamları boyunca uymaları gereken diyete yaz aylarında da önem vermeli, hipertansiyon hastaları da sıcaklarda beslenmelerine özen göstermelidir. Her iki hasta grubu da tuz alımını kısıtlanmalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlarla yapılan yiyecekleri tüketilmelidir. Özellikle her gün çeşitli taze sebze ve meyve tüketmek, bağırsakların düzenli çalışması açısından önemlidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi ve aşırı tuz içeren yiyecekler tüketilmemelidir.
Alkol ve kafein alımı sınırlandırılmalı
Sıcaklar stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkol kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmeli
Yaz sıcaklarında giyim şekline de dikkat edilmelidir. Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysilerinde mutlaka pamuktan olmasına özen gösterilmelidir. Pamuk, terleyen vücudun terini kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.
Besinler buzdolabında saklanmalı
Sıcak havalarda besinlerin korunması ve saklanması son derece önemlidir. Besinler sıcakta daha çabuk bozulabildiğinden, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Süt, yoğurt gibi kolayca bozulan gıdaların kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli