Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sigortası olmayana elektrik, su yok

Sigortası olmayana elektrik, su yok

Meclisten geçen Afet Sigortaları Kanununa göre, deprem sigortası yaptırmayanlar devletin, konut kredisi ve deprem konutu yardımlarından yararlanamayacak.

Meclis`ten geçen Afet Sigortaları Kanunu`na göre, deprem sigortası yaptırmayanlar devletin, konut kredisi ve deprem konutu yardımlarından yararlanamayacak. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yeni düzenleme ile sigortası olmayan konutlara elektrik ve su bağlanmayacağını da açıkladı.
Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu afet yardımından yararlanamayacak; su, elektrik ve doğalgaz abonelik işlemlerinde sigorta şartı aranacak. Zorunlu deprem sigortasına yeni düzenleme getiren Afet Sigortaları Kanunu geçtiğimiz hafta, Meclis`ten geçti. Böylece, 2000 yılında Kanunu Hükmünde Kararname ile başlayan zorunlu deprem sigortası uygulaması, 12 yıl aradan sonra nihayet yasalaşmış oldu. Ağustos ayında Kanunun yürürlüğe girmesi ile zorunlu deprem sigortasında önemli değişiklikler olacak. Bugüne kadar sadece tapu işlemlerinde deprem sigortası zorunluluğu aranırken, Kanunla birlikte su ve elektrik abonelik işlemlerinde de önce sigorta yaptırılması istenecek. Sigorta yaptırmayanlar konutlarına su, elektrik bağlatamayacak. Aynı şekilde deprem sigortası yaptırmayanlar, herhangi bir depremde devletin, konut kredisi verme ve deprem konutu yapma yardımlarından da yararlanamayacak. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yeni yasa ile zorunlu deprem sigortasında ürün olarak hiçbir değişiklik öngörülmediğini, sadece tsunaminin de teminat kapsamında olduğunun açık bir şekilde düzenlendiğini söyledi. Yazıcı, "Yeni yasada, tapu ve konut kredilerine ek olarak elektrik, su abonelik işlemlerinde de kontrol noktaları öngörülüyor. Bu yeni kontrollerin zorunlu deprem sigortalı konutların sayısının artmasında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz" dedi.
Faaliyet alanı genişledi
Selamet Yazıcı, yeni düzenleme ile DASK`ın faaliyet alanının diğer doğal afetleri içerecek şekilde genişletildiğini belirterek, "Sigorta şirketlerince teminat verilememesi durumunda sel, yer kayması, fırtına ve benzeri doğal afetler için kamu yararı açısından gerek görülmesi halinde DASK tarafından teminatı verilebilecek. Bu düzenleme ile amaçlanan husus, doğal afet riskleri bakımından sigorta piyasasında yaşanabilecek boşlukları DASK`ın doldurması ve vatandaşlarımızın sigortasız kalmasının önüne geçilmesidir" dedi. Selamet Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deprem sigortalı konutların sayısı 3.8 milyonu aştı. Hedefimiz, hem sigorta bilincini artırmak hem de beş yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak."
Elektrik, su aboneliğine sigorta şartı geldi
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, bugüne kadar zorunlu deprem sigortası kontrolünün sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigortanın varlığı elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol edilecek. Hem mevcut evlerde hem de bundan sonra yapılacak evlerde abone değişikliği olması durumunda, zorunlu deprem sigortası yapılmış olması gerekiyor. Bu tür abonelik işlemlerinin, kiracıların değişmesi nedeniyle sayıca tapudaki alım-satım işlemlerden çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sigortalılık oranının artışını sağlayacak etkin bir kontrol olacağını düşünü-yoruz."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli