Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Sinemacı Abdullah Aytav: Bir dönemin Bandırmasında sinema salonlarında bilet bulmak bile zordu

Sinemacı Abdullah Aytav: Bir dönemin Bandırmasında sinema salonlarında bilet bulmak bile zordu

Bandırmanın yerlileri Onu, Sinemacı Abdullah olarak tanırlar. 1922 yılında, Bandırmada doğan Abdullah Aytavdan söz ediyoruz. 17 yılı Eski Ozar, 7 yılı ise Yeni Ozar sinemalarında olmak üzere 25 yıl, bilet satış gişesinde görev yapan Sinema

Bandırma`nın yerlileri O`nu, "Sinemacı Abdullah" olarak tanırlar. 1922 yılında, Bandırma`da doğan Abdullah Aytav`dan söz ediyoruz. 17 yılı "Eski Ozar", 7 yılı ise "Yeni Ozar" sinemalarında olmak üzere 25 yıl, bilet satış gişesinde görev yapan "Sinemacı Abdullah"ı, evinde ziyaret ettik. Muhsin Ozar`ın sahibi bulunduğu Ozar Sinemaları`ndan, o yıllarda, Bandırma`da hizmet veren kışlık-yazlık 9 sinemayı konuştuk. Abdullah Aytav, görev yaptığı Ozar sinemalarından, Habibullah Hamarat ailesi tarafından kurulan Marmara Sineması`na kadar izlenimleri ve anılarını dile getirdi. Bir zamanlar, Bandırma`da, sinema biletinin 5 kuruş olduğuna dikkati çeken 92 yaşındaki Aytav, şunları söyledi:
"Eski Ozar Sineması`nda oynayan ilk film, `Bir Millet Uyanıyor`dur. Salonlarımıza öncelikle yabancı filmler gelirdi. Bu filmler, büyük ilgi görürdü. Kimi zaman da Türk filmleri getirirdik. Onlara da ilgi çok olurdu. Hatta çoğu kez salonumuzda bilet kalmaz, kapıda kalanlar geri dönerdi. Eski Ozar Sineması, Bandırma`nın en eski sinemasıdır. Bundan 7 yıl sonra Marmara Sineması hizmete girdi. O yıllarda, kışlık-yazlık olmak üzere Bandırma`da dokuz sinema salonu vardı. Eski Ozar ve daha sonra kurulan Yeni Ozar`ın dışında Marmara, Sahil, Lâle ve Burhan Ciciler`in işlettiği Derya sinemalarını hatırlıyorum."
Bandırma`nın "canlı tarihi" olan Aytav, televizyonun yayına girmesinin, başta Anadolu olmak üzere sinema salonlarına büyük darbe vurduğuna dikkati çekerken, "Televizyonun yayına başladığı dönemde, ülkemizde çok sayıda sinema salonu kapanmak zorunda kaldı" dedi. 
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı