Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Sıva altından tarih çıktı

Sıva altından tarih çıktı

Bandırma´da eski tren İstasyonu onarım sırasında kazınan sıva altından tarihi yazılar ortaya çıktı.

Bandırma´da eski tren İstasyonu onarım sırasında kazınan sıva altından tarihi yazılar ortaya çıktı.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tescilli anıtsal yapılar listesinde yer alan Fransızlar tarafından yapılan ve 1912 yılında işletmeye açılan tarihi tren istasyonu ön ve yan duvarında Fransızca ve Osmanlıca ?BANDERMA VILLE? (BANDIRMA ŞEHİR) yazısı ortaya çıkınca onarım geçici olarak durduruldu.
Yazıların sıvaların kazınması ardından ortaya çıkması sonunda Bandırma Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yerinde inceleme yaptı.
Tarihi gar binasındaki yazıların yazılı bir belge olduğunu belirten Bandırma Arkeoloji Müzesi yetkilileri yerinde yaptıkları incelemede konuyu Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu´na bildirdiklerini ve onarımın proje safhasında yazıların sıva altında oldukları bilinmediği için ona göre yapıldığını, ancak yazılar ortaya çıkmasıyla durumun değiştiği bundan sonra yazıların kapatılmayacak şekilde yapılıp korunması için yeni bir projenin kuruldan gelmesinin beklendiğini söyledi.
Tarihi binanın onarımını yapan şirketin yetkilisi Nevzat Gül ise yazıların sıva altında olduğu bilinmediği için onarıma başladıklarını, yeni duruma göre tarihi yazıların korunmasına kendilerinin de özen göstererek aslına uygun en iyi şekilde yapacaklarını söyledi.
Haber: Erdem Özcan



Anahtar Kelimeler: Sıva altından tarih çıktı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false