Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

SMMM Sedat Ülgay:

SMMM Sedat Ülgay:

?Kira geliri olanlar dikkat! Beyan dönemi başladı?

Türkiye´de konut sahiplerini ilgilendiren kira geliri beyanı dönemi 1 Mart´ta başladı. Her yıl 1 Mart tarihinde başlayan kira geliri beyannamesi dönemi, bu yıl 26 Mart tarihinde sona erecek.
Ev sahiplerini ilgilendiren kira geliri beyanı için istisna oranlar geçtiğimiz yıl 3 bin 900 TL, işyeri sahipleri için de 30 bin TL olarak belirlenmişti. 

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenlerin bu istisna oranı düştükten sonra beyanname vermesi gerekiyor.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Sedat Ülgay, 2017 yılına ait Kira Geliri Vergi Beyannamesi hakkında gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ?2017 yılında yıllık toplam 3.900.00 TL aylık 325.00 TL´den fazla meskenin kira geliri olanlar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermek zorundadır. (İstisna Tutarı=3.900.00TL´dir). Eğer mesken tapusu eşi ve kendisine ortak olarak kayıtlı ise her birine 3.900.00 TL istisna haddi uygulanacak olup, aşanlar beyan vermek zorundadır. Yurtdışında yaşayanlarda istisna haddi 3.900.00 TL´yi aşanlarda beyanname vermek zorundadır. Kira geliri ödemeleri internetten kredi kartı ile yapılabilir.Yurtdışında yaşayan örneğin Alman vatandaşı olan kişilerde Türkiye´de elde ettikleri kira gelirleri (İstisna tutarı 3.900.00 TL´yi ) aşarsa beyanname vermek zorundadır. Kira gelirlerinde esas tahsilattır. Tahsilat yapılmayan dönemler beyan edilmez, tahsil edildiği yılda beyan edilir. Aylık 500.00 TL´nin üzerinde olan kira bedellerinin banka PTT aracılığı ile yapılması zorunludur. Elden tahsilat yapılamaz. Aksi takdirde kiracıya da ev sahibine de cezai yaptırım uygulanır. Beyan edilmezse ne olur? Vergi ödevlerini yerine getirmek vatandaşlık görevidir. Bilinçli olarak vergi kaçırılmasının mümkün olamayacağı göz önünde bulundurulduğunda bilgisizliği veya ilgisizliği nedeniyle beyannamelerinin vermeyenleri tespite yönelik bilgi kaynaklarından gelen veriler kapsamında sonuç odaklı çalışmalar yürütülmektedir. Günümüz bilgi teknolojileri doğrultusunda beyan verilmemesi beyan vermeyenler için telafisi güç sonuçlar doğurmaktadır. İdare tapu, belediye, bankalar, Dask, sigorta firmaları, elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon firmaları abonelik ve adres bilgilerine sahip durumdadır. Ayrıca rutin kira tespit ve kontrolleri yapılmaktadır. İhbar ve şikayetlere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Cezalı duruma düşmemek için söz konusu açıklamalarıma tabi olan mükelleflerin beyan vermeleri gerekmektedir.?
Haber : Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: SMMM Sedat Ülgay
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu