Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sofralık zeytine prim desteği geldi

Sofralık zeytine prim desteği geldi

Sofralık zeytine de prim desteği gelmesini takiben konuyla ilgili açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa,

Sofralık zeytine de prim desteği gelmesini takiben konuyla ilgili açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ?Prim desteği kayıt dışını bitirecek, haksız rekabetin önü kesilecek, prim desteği kaliteyi getirecek? diye konuştu.
Resmi gazetede yayınlanması ile birlikte Türkiye´de ilk defa sofralık zeytine kilogram başı 15 kuruşluk prim desteği geldi.
Bu uygulama Marmarabirlik´te büyük memnuniyet ile karşılanırken, Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ?Bizim derdimiz üreticimize kalıcı çözümler üretmek, günü kurtarmak değildir. Zeytin üreticisine büyük katkıları olacağına inandığım prim desteği için başta Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize teşekkür ederim.? dedi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tane zeytine verilecek desteğin 2020 bütçesine konulduğunu açıklaması ve zeytine kilogram başına 15 kuruş prim desteğinin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylamasının ardından düzenleme Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haber tüm zeytin üreticilerinde olduğu gibi bu desteğin çıkması için büyük çaba sarf eden Marmarabirlik´te zeytin üreticisi adına sevinçle karşılandı.
Dünyada ve ülkemizde stratejik bir öneme sahip olan sofralık zeytine prim desteği verilecek olmasının sektöre büyük katkısı olacağını belirten Asa,?Son 5-6 yıldır bu destek için Marmarabirlik olarak büyük çaba sarf ettik. Zeytin üreticisinin geleceği için büyük öneme sahip olan bu konu hakkında farklı dönemde görev yapan Bakanlarımızı, Milletvekillerimizi hazırladığımız dosyalarla sık sık bilgilendirdik. Başbakan eski Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve milletvekilimiz Zafer Işık büyük katkı koydular bu konunun gündemde kalmasına sağladılar? dedi.
?Bizim tek derdimiz üreticimize kalıcı çözümler üretmek, günü kurtarmak değil? diyen Başkan Asa, ?Devletimiz tarafından zeytinyağına sağlanan teşvikin sofralık zeytine de verilmesi gerektiğini uzunca bir süredir dile getiriyorduk. Prim desteği ile birlikte sofralık zeytin üretiminin kayıt altına alınacağını, kaliteli üretim ve tüketimin artacağını her platformda dile getirdik ve hep savunduk. Yapılan bu desteğin olumlu geri dönüşlerini önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz? dedi.
Sofralık zeytine verilecek teşvik sayesinde Türkiye´nin de İspanya ve İtalya gibi dünya genelinde lider bir oyuncu olabileceğini vurgulayan Asa,? Zeytine verilecek prim desteği ile bir taraftan ülkemizde yetişen zeytin üretimi kayıt altına alınırken, diğer taraftan rakiplerimizle sektörde rekabeti eşit şartlara getirmiş olacağız. Böylece haksızlık ortadan kalkmış olacak. Ayrıca bu destekle üreticimize katkı sağlamakla birlikte aynı zamanda ihracatçıya, sanayiciye ve tüketiciye de büyük faydası olacak. Sofralık zeytinde merdiven altı üretimin önüne geçilerek, halkımızın sağlıklı, güvenilir ürünler tüketmesine de katkı sağlayacak. Ayrıca bu destekle birlikte zeytin üretim ve tüketimin artması sağlanırken, sektörde haksız rekabette büyük ölçüde önlenecek.? dedi.
Ülkemizde ilk defa sofralık zeytine kilogram başı 15 kuruşluk prim desteğinin verilecek. Mevcut durumda zeytinyağına 80 kuruşluk destek veriliyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı´nın açıklanan 2019 yılı rekolte tahminlerine göre sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmekte.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli