Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Soğuk havalar kalbinizi yormasın

Soğuk havalar kalbinizi yormasın

Kalp hastaları soğuk kış günlerinde yaşam şekillerini mevsime göre programlamalı, üşümemek ve hastalanmamak için gösterilen özen, kalp sağlığına da gösterilmelidir.

Kalp hastaları soğuk kış günlerinde yaşam şekillerini mevsime göre programlamalı, üşümemek ve hastalanmamak için gösterilen özen, kalp sağlığına da gösterilmelidir. Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Azmi Özler, soğuk havalarda kalp sağlığını koruma yolları hakkında bilgi verdi.
Soğuk havalarda "kalp ağrıları" olabilir 
Soğuk havanın kalp üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Daha önceden kalp hastalığı olduğunu bilmeyen kişilerde dahi göğüs ağrıları olabilir. Tüm bu ağrılar soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklanmaktadır.
Kalp krizleri kış aylarında 3 kat daha fazladır
Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli nedenleri, soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve kışın hareketin azalmasıdır. Kalp krizlerinin kış aylarında 3 kat fazla görüldüğü ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiği bilinmektedir. 
Kışın turşu tüketimi de tansiyonu yükseltebilir
Soğuk havanın direkt olarak tansiyonu yükseltici bir etkisi yoktur. Tansiyon mekanizmaları her insanda farklıdır. Kış aylarında tansiyonun yükselmesinin nedenleri, genellikle hareketsiz yaşama geçiş yapılması ve sağlıksız beslenmedir. Örneğin; kış aylarında sıkça tüketilen turşuda tuz oranı çok yüksektir ve bu besin tansiyon hastaları için zararlıdır. Bu nedenle özellikle tuz yerine sirke ile hazırlanan turşular tercih edilebilir.
Grip aşısı yaptırın
Kalp hastaları ve özellikle kalp kapak hastalığı olanların grip aşısı olmaları önerilmektedir. Bunun yanında akciğerlerde yetişen ve kalp kapaklarına zarar veren pnömokok mikrobuna karşı 5 yıl koruyuculuğu olan  "pnömokok aşıları" da olunabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktor tavsiyesi ile vitamin desteği alınabilir. Ancak vitaminleri meyve ile almak daha doğru olacaktır. İdrar söktürücü kullanan kalp hastaları potasyum bakımından zengin olan muz ve kiviyi rahatlıkla tüketebilirler. 
Kış geldi diye eve kapanmayın
Özellikle kalp hastaları soğuk havaları bahane ederek sporlarını ihmal etmemeliler. Açık havada ve egzoz dumanından uzak bir şekilde 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Bu yürüyüşler mutlaka tempolu olmalıdır. Her gün evin koridorunda yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşler de faydalı olacaktır. 
Dışarı çıkarken dilaltı hapınızı alın
Kalp hastalarının kışın sokağa çıkarken doktorlarının verdiği dilaltı hapı ya da spreylerini mutlaka yanına alması önemlidir. Kişi durumunda bir farklılık hissettiği anda hemen uygun bir yere oturması ve ilacını kullanması gerekir.
Polar yün ve kaşmir sizi soğuktan korur
Koroner arter hastaları, stent takılan ve bypass olan kişiler sokağa çıkarken kendilerini mutlaka soğuktan korumalıdırlar. Ağızdan alınan havanın zararlarını engellemek için mutlaka bir atkı kullanılmalıdır. Kat kat giyinmek yerine soğuğu az geçiren polar, yün ya da kaşmir türleri tercih edilmelidir. Soğuktan korunmak için yün atlet giyilebilir.
Kış diyetinizi planlayın
Karbonhidratın fazla tüketilmesi ve hareketsiz yaşam kilo alımını artırmaktadır. Reçellerden ve bol karbonhidratlı hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Kalp dostu besinlerden oluşan sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanmalı, kolesterol dengesine dikkat edilmeli ve öğünler atlanmamalıdır. 
Kalp hastaları beslenme ve diyet uzmanı ile kış diyetlerini planlayıp, bu mevsimi sağlıklı bir şekilde geçirebilir.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli