Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sokak hayvanları sosyal yaşamın parçasıdır

Sokak hayvanları sosyal yaşamın parçasıdır

Bandırma Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği yazılı açıklama yaptı.

Bandırma Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği yazılı açıklama yaptı.
?4 Nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü? nedeniyle yapılan açıklamada şöyle denildi:
?Bugün 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü. Birçok zorluklarla karşı karşıya kalan sokak hayvanlarının bu zorlu mücadelelerine dikkat çekerek, dostlarımıza karşı duyarlı bir toplumun oluşması derneğimizin en önemli amaçlarımızdan biridir. Dünyamızın çok büyük bir parçasını oluşturan hayvanları, tür ayrımı yapmaksızın korumak, gerek yasal zeminde, gerekse de sahaya inerek onlar için çalışmak, bizim gayemiz ve insanlık görevimizdir. Görevimizi yaparken de Belediyemizin ve diğer hayvan severlerin desteğinin bizlerle olduğunu bilmek de en büyük mutluluğumuzdur.
Sosyal hayatımızın ve doğanın bir parçası olan dolayısıyla varlığı inkar edilemeyecek ve yok sayılamayacak olan sokak hayvanları, kanunsuz şekilde dağlara, ormanlara, ıssız alanlara terk edilmekte ya da katledilmektedir. Ve çok acıdır ki hayvan sever maskesiyle içimizde bulunan şahıslar masum dostlarımızı bir hevesle alıp daha sonrasında türlü türlü bahanelerle terk ederek, ahlak dışı olduğu kadar gayri insanı bir davranış sergilemektedirler. Dünyanın sahibi değil bir parçasıyız ve içinde bir bütün olarak yaşadığımız ekosisteme ve dünyaya saygı duyup onu korumalıyız.
Bunun yanı sıra birlikte yaşadığımız sokaklarda barınmaya çalışan kedi ve köpeklerin keyif için darp edilmesine, öldürülmesine, cinsel istismarda bulunulmasına ve aklın alınmayacak insani olamayan davranışlarla eziyet çektirilmesine mevzuat ve yaptırım eksikliği nedeniyle sadece seyirci olabiliyoruz. Eğitim seviyesi ne olursa olsun, vicdansızlığın diz boyu olduğu ülkemizde, hayvan öldürmek sokağa çöp atmakla eş değerde tutuluyor. "Ülkemizde de bu tarz kötü örnekler yaşanmakta olup, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle daha etkin koruma sağlayacak yasal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.
Hayvanlar, mal statüsünden çıkarılarak yaşam hakları teminat altına alınmalı; kötü muameleye maruz kaldıklarında etkin cezalar verilmesi yönünde yasal düzenlemelere kavuşturulmalıdırlar. Deney malzemesi olarak kullanılmaları yasaklanmalıdır. Fizikken ve ruhen büyük yaralar aldıkları eğlence amaçlı sergilenmelerin de önüne geçilmelidir. Hayvan Satışlarına karşı önlem alınmalı, satışlara değil barınaklarımızda ve sokaklarda yaşayan canlarımızın sahiplenilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Tüm gücü elinde bulunduran TBMM umarım Hayvan Hakları Kanununa ilişkin düzenlemeler yaparak dili olmayan dostlarımızın, sessiz çığlıklarına duyarsız kalmazlar, yaşam haklarına saygılı ve yaptırımları kuvvetli kanunlar ile dostlarımızı korumak için çalışmalarını gerçekleştirir ve uygulamaya koyarlar.
Bu günün asıl amacı, insanlarda da hayvan sevgisini geliştirmek ve bu sevginin devamlılığını sağlamaktır. Hayvan sevgisi insanları birbirine yaklaştırır. Yardımlaşma duygusunu, tabiatı sevmeyi ve korumayı öğretir. İnsansız bir dünya düşünemediğimiz gibi, hayvansız bir dünya da düşünemeyiz.
Sokakta yaşam mücadelesi veren dostlarımıza karşı biraz vicdanlı davranmamızın hayatı daha da güzel hale getireceğini ve onlarında yaşam haklarının olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğini bunun da insan olmanın bir gereği olduğunu düşünüyoruz.
Bandırma Sokak Hayvanları Koruma Derneği olarak elimizden geldiği kadar beslenmelerinde, barınmalarında ve tedavilerinde yardımcı olduğumuz sevgili dostlarımız için duyarlı vatandaşların çoğalması en büyük arzumuzdur. En büyük ihtiyaçların sevgi olan dostlarımızı sadece 1 gün değil her zaman hatırlamamız gerektiği gibi, bir diğer arzumuz ise barınaklardaki kafeslerimizin boşalması sahiplenmelerin bu bağlamda çoğaldıklarını görmek ve bir heves uğruna sokağa terkedilmediklerine şahit olmaktır. Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli