Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Sokak hayvanlarına elinizi uzatın

Sokak hayvanlarına elinizi uzatın

HAYTAP Erdek Temsilcisi Eva Otansev: ?Terk edilmek tüm canlılara aynı acıyı verir

Yaz, yavaş yavaş biterken, tatil yörelerindeki barınaklar şimdiden insafsızca terk edilen köpeklerle doldu. Barınak gönüllüleri, köpeklerin çoğunun yazlıkçılar tarafından bırakıldığını, kimilerinin ise hasta oldukları için terk edildiğini söylüyor.
Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP) Erdek Temsilcisi Eva Otansev, bu hayvanların terk edilmişlik nedeniyle kimi zaman bir hayvan sever tarafından götürüldükleri barınakta ya travma yaşayıp, yemek-içmekten kesilerek farkında olmadan intihar ettiklerini, ya araba çarptığını, ya da barınakta tutunmaya çalıştıklarını vurgularken, şunları söyledi: ?Barınağa götürülen hayvanlar, hiç alışık olmadıkları şekilde, bir kafeste yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyorlar. Şanslıysalar, yeni bir yuva bulabiliyorlar.?

Barınaklardan hayvan sahiplendirilmesinin özendirilmesi, kısırlaştırmanın etkin yapılabilmesi için 2010 yılındaki genelge gereklerine uyulması, görevlerini yerine getirmeyen belediyelere yaptırım maddesi uygulanması da eklenip, yasanın acilen çıkarılmasını isteyen Otansev, vatandaşlara, ?Hiçbir şey yapamıyorsanız bile barınaklara gidip bu hayvanlara sevginizi verin? dedi.
Terk edilmenin tüm canlılara aynı acıyı verdiğini vurgulayan Otansev, yasaya göre, evcil bir hayvanı sahiplenen kişi terk edemez. ?Hayvanları Koruma Kanunu´nun 5. maddesinde, sahiplenilen hayvanın terk edilemeyeceği, iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamayacağı belirtiliyor. Bu yasaklara uymayanlara öngörülen ceza ise hayvan başına 363 liradır. Kısacası, ev ve süs hayvanları ile kontrollü hayvanlardan, doğal yaşam ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olanlar terk edilemez; beslenemeyeceği ve iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamaz. Ancak yeniden sahiplendirme yapılabilir, ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilir? diye konuştu. Haber : Tuncay Ertan



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false