Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Soma Araştırma Komisyonu Meclis'te ilk toplantısını yaptı

Soma Araştırma Komisyonu Meclis

Araştırma Komisyonun CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça başkanlığındaki ilk toplantısına CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz, Hasan Ören, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Bursa Milletvekili Necati Özensoy, HDP Şırnak Milletveki

Araştırma Komisyonun CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça başkanlığındaki ilk toplantısına CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz, Hasan Ören, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Bursa Milletvekili Necati Özensoy, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, AKP Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik,  Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu katıldı.
 CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, komisyonu toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiye'nin en büyük maden facialarından birini yaşadığını söyledi. Havutça, TBMM'nin bundan sonra bu tip faciaların yaşanmaması adına çok önemli bir görev üstlendiğini belirterek, şunları söyledi:
  Biz TBMM olarak, devam eden adli ve idari soruşturmanın dışında madenlerimizde Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarında madenlerde iş ve işçi sağlığı güvenliği denetiminin yapılıp yapılmadığını,  bu konudaki yasal düzenlemelerdeki eksiklikleri tespit ederek, şu anda çalışan madenlerin bu riski taşıyıp taşımadığını, halen orada aktif olarak çalışan yurttaşlarımızın, emekçi kardeşlerimizin aynı riskler içerisinde olup olmadığını yapacağımız çalışmalar neticesinde TBMM'ye sunulmak üzere bir rapor hazırlamak gayreti içerisinde olacağız.
Bununla birlikte yasal düzenlemeler yapmak sorumluluğumuz var. Aksi halde hepimiz tarih önünde hesap vermek zorunda kalırız.”
 AKP milletvekillerinin başkanlık divanının AKP milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Yılmaz Tunç ve Ali Aydınlıoğlu'ndan oluşması için verdiği önergenin oylamasına geçildi. Kapalı oylamanın açık tasnifin yapıldığı oylama sırasında MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy söz alarak araştırma komisyonu başkanlık divanına muhalefet partisi üyelerinden bir üyenin bulunmasının uygun olacağını belirtti. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel yaptığı konuşmada aynı yönde görüş bildirdiğini belirterek, Siyasi bir mesele değil siyaset üstü mesele Partiler üstü ele alınması lazım. Çoğunluk partisi, başkan yardımcılığı bir görevi muhalefetten bir milletvekiline teklif etsin. Siyasi nezaket ve durum özelliği bunu gerektirir” dedi.
 Komisyon Başkanı Namık Havutça da komisyonun muhalefet partisi üyelerinin görüşlerine katıldığı ifade ederek Araştırma Komisyonu divanına muhalefet partilerinden bir üyenin seçilecek olmasının araştırma komisyonunun işleyişine daha olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda takdir önerge sahibi iktidar partisinin milletvekillerinindir” dedi.
 Oylama sonucunda AKP'nin önergesi kabul edildi. Komisyon başkanlığına 9 oyla Ali Rıza Alaboyun, başkan yardımcılığına Yılmaz Tunç ve komisyon sözcülüğüne Ali Aydınlıoğlu getirildi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli