Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sözat Tarımda Artık Para kazanılmıyor

Sözat Tarımda Artık Para kazanılmıyor

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin para kazanamadıklarını söyleyip, borçlarını ödeyebilmek için elinde avucunda ne varsa sattığını belirtti.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin para kazanamadıklarını söyleyip, borçlarını ödeyebilmek için elinde avucunda ne varsa sattığını belirtti.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat, tarım sektörünün yaşadığı sorunları yaptığı yazılı açıklama ile açıkladı.
Açıklamasına, "Tarımdaki sıkıntılar devam etmekte ve önümüzdeki günlerde de bu sıkıntıların giderileceğine dair bir takım nispet işaretleri de aldığımızı söyleyemem. Çünkü artık tarım çiftçiye yük olmaya başladı, angarya haline geldi" diyerek başlayan Sözat, devamında şunları kaydetti: "Angarya nedir bilir misiniz? Eğer yaptığınız işten para alamıyorsanız para kazanamıyorsanız emeğinizin karşılığını alamıyorsanız o iş angaryadır bedavadır kölelik işidir. O nedenle gelecekte de bir takım endişeleri taşımamak mümkün değil, şimdi yaptığın işten para kazanamıyorsanız, emeğinizin karşılığını alamıyorsanız o işi yapamazsınız. Bu işte de böyledir, siyasette de, tarımda da. Biz artık kendi kazanımlarımızla tarımı yapamaz hale geldik. Bundan 6-10 yıl öncesi 18-19-20 liraya satılan bir dananın kilosu bugün 13-14 liradan satılıyorsa ve bunun karşılığında eğer maliyeti de yükselmişse orda para kazanmak mümkün değildir. Tarım artık para kazandırmıyor. Kazandırmadığı içinde tarımdan kaçışlar başladı. Bankalarla olan borçlarımızdan kurtulmak için uğraşmaktan başka ne tarladaki ekini düşünebiliyoruz nede ahırdaki hayvanımızı düşünebiliyoruz. Bu çok kötü bir olay artık günlük değil dakikalık yaşamaya başladık."
Ekonomik dengesizlik ve sarsıntının çiftçinin sağlığını bozmaya başladığına değinen Sözat, "Dört beş seneden beri biriken borçlarımız acaba iyi olur mu diye katlayarak gelen borçlarımıza bu bankadan başka bankaya vererek geldiğimiz bu günde artık bankalarla olan bu borçlarımızı ödeyemez hale geldik, tıkandık. Onun için şimdi elimizdekileri satarak kendimizi kurtarmanın yollarını arıyoruz. Çiftçi eğer bugün borcunu ödeyememişse parası olmadığı için ödeyememiştir. Çiftçinin borcu namus borcudur, çok benimser, banka bir yandan diğer yandan da alacaklılar sıkarsa çiftçinin hali perişan olur. Benim buradan ricam çiftçimize de moral olsun, kimse moralini bozmasın, dik dursun, yapılanları iyi takip etsin, yapılanları iyi görsün, hata kimde onu iyi görsün" diyerek açıklamasına son verdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli