Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Su İsrafını Önleme kampanyasının başlatılması istendi

Su İsrafını Önleme  kampanyasının  başlatılması istendi

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı ile Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, basına birlikte yaptıkları açıklamada suyun çok dikkatli kullanılmasını istedi.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı ile Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, basına birlikte yaptıkları açıklamada suyun çok dikkatli kullanılmasını istedi.             
Kılkışlı ve Sezgin, "Ülkemiz genelinde yağışların mevsim normallerine göre % 12,7 oranında azalması, içme suyu sıkıntısının yanında tarımsal kuraklık olabileceği hususunu da akla getirmektedir. Uzmanlar kuraklığın 2014 yılında da süreceğini tahmin etmekte olup, uyarıda bulunarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtmektedirler." dedi.
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı tarafından yapılan açıklamada, tarımsal kuraklıktan % 15 etkinin bile buğday rekoltesini 2,5-3 milyon ton düşüreceğinin belirtildiğini kaydeden Kılkışlı ve Sezgin, devamında şu ifadelere yer verdi: "Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran ise her yıl bir önceki yılın ortalamasının altında yağış olmasının 2030 yılında asıl etkilerini göstereceğini, sonuçlarının da acı olacağını belirtmektedir. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri de iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini her yıl biraz daha kendini hissettirdiğini ve küresel ısınmanın ciddi boyutlara ulaştığını ifade etmektedirler. Ayrıca yağışların artmamasının da önemli bir sorun teşkil ettiğini belirtmektedirler. Ekim 2013`ten bu yanan mevsimin kurak gittiğini 2014 yılında yağış miktarının % 25-50 azalacağını belirtmektedirler. Bu durum endişe vericidir. Bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmalar neticesinde açıklamaları yukarıdaki gibi olmakla beraber, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu`da 19 Ocak 2014`de Balıkesir`de yapmış olduğu açıklamada su sıkıntısının olmadığını belirtmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanımızdan bizler uzun dönem projeksiyonun da karşılayabileceğimiz problemlerin bir tedbiri olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın projesi olan ve Başbakanımızın himayelerinde gerçekleşen "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyası örneğinde olduğu gibi zaten kıt olan tatlı su kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi için "Su İsrafını Önleme" kampanyası başlatmasını rica ediyoruz. Çünkü ülkemiz vatandaşlarını tatlı su kaynaklarının önemi konusunda bilgilendirmesi ve gelecekte olası kuraklık tehlikesine karşı bilinçlenmesi gerekmektedir. Kuraklık öyle bir hal almaya başlamıştır ki genellikle yaz aylarında yapılan yağmur duası, kuraklık nedeniyle kış aylarında da yapılmaya başlanmıştır. Son günlerde yağışsız geçen hava şartları yüzünden ülkemizin çeşitli bölgelerinde hatta Kosova-Priştineli çiftçiler yağmur duası ederek bu duruma çare aramışlardır. Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da kullanılabilir su miktarı bakımından fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Şu anda içecek su sıkıntısı çekmiyor olabiliriz. Ancak suyun bilinçsizce kullanılması, su kaynaklarının kirletilmesi halinde gelecekte su sıkıntısı çeken bir ülke haline gelebiliriz.   Su konusundaki sıkıntıların daha da ciddi bir durumlara ulaşmaması için çalışmalara hız kazandırmalı, Suyun önemini her zaman güncel tutarak, mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılmasını ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını sağlamalıyız."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli