Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Su Tutma Bendi meclisten geçti

Su Tutma Bendi meclisten geçti

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Erdek-Çifteçınarlar Mevkiine Su Tutma Bendi yer tahsis çalışmalarını üstlenme yetkisini meclisten aldı.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Erdek-Çifteçınarlar Mevkiine `Su Tutma Bendi` yer tahsis çalışmalarını üstlenme yetkisini meclisten aldı.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın başkanlık ettiği Erdek Belediye Meclisinin Mart 2011 ayı toplantısında, Çifteçınarlar Bölgesi`ne su tutma bendi yapımı için çalışmaların başlatılması yetkisi Belediye Başkanı Aysan`a oy birliğiyle verildi.
Erdek Belediye Meclisinin Mart 2011 ayı olağan toplantısı Çarşamba günü yapıldı. Erdek Belediye Başkanı Aysan`ın, başkanlığında düzenlenen toplantıya, belediye meclisinin 15 üyesinin tamamı katıldı.
CHP`den 9, AK Partiden 6 üyenin görev yaptığı meclisin 1. gündem konusu, Erdek-Çifteçınarlar Bölgesi`ne su tutma bendi inşaatının yapımıydı.
Konu hakkında, meclis üyelerine bilgilendiren Başkan Aysan, Erdek`in güzel bir turizm kasabası olmasına karşın, halkın % 60`ının zeytincilik işiyle uğraştığını hatırlattı.
Erdek-Çifteçınarlar Bölgesi`ne su bendi yapımı için çalışmaların geçen yılın sonunda başlatıldığını anlatan Aysan, bölgedeki suların yapılacak bentte tutulmasıyla, susuzluk sıkıntısı yaşayan çok sayıda zeytin ağacının sulama sorununun ortadan kalkacağını, üretimin önemli oranda artacağını sonunda kazananın Erdek`li zeytin üreticileri olacağını ifade etti.
sSu bendinde tutulacak suyun tarımsal arazilerin sulanmasının yanı sıra gerektiğinde içme suyu şebekesine de aktarımının yapılabileceğine değinen Aysan, "Erdek Atatürk Mahallesi`nde tapunun Pafta: 27, Ada: 371, Parsel: 1`de, Alaattin Mahallesi`nde Pafta: 63, Ada: 373, Parsel: 1`de kayıtlı bulunan taşınmazlar arasındaki Çifteçınarlar Mevkii olarak anılan alanda, su tutma bendi (su depolama tesisi) yapılması planlanmaktadır. Mülkiyeti hazineye ait taşınmazlar, 1/25000 ölçekli H19b1 Erdek Kapıdağ Yarımadası Çevre Düzeni Planında Orman Alanına isabet ettiğinden, bu alanda gerekli su tutma bendinin yapılması için arazinin Çevre ve Orman Bakanlığı`ndan, dere suyunun Maliye Bakanlığı`ndan tahsis işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Gerekli tahsislerin 5393 Sayılı Belediye Kanunu`nun 18/e ve 75/d maddeleri gereğince sağlanması için bu konuda Belediye Başkanına ve Encümene yetki verilmesi gerekiyor" dedi.
Aysan`ın yaptığı açıklamasına karşılık, CHP`li meclis üyesi M. Ali Kılıç, anlatılan bilgilerin kendilerini tatmin etmediği itirazında bulunup, su bendi yapımı 2011 bütçesinde var mı? Bu yatırımı devlet mi? İl özel idaresi mi? Yoksa belediye tarafından mı yapılacak? maliyeti ne kadar olacak? sorularını yöneltti.
Kılıç`ın sorularına karşılık Belediye Başkanı Aysan, maliyeti 350 bin lira ile 500 bin lira arasında bir rakamı bulacağını söylediği su tutma bendinin belediye tarafından karşılanması gerekiyor. Erdek bir ilçe olup KÖYDES dışındayız, dolayısı ile özel idaresinden böyle bir kaynağın aktarımı söz konusu değil. Önceliğimiz tabii ki belediye kaynaklarına dokunmadan bu yatırımı yapabilmek, böyle bir yatırımı belediye ve yardımlarla yapma durumundayız, cevabını verdi.
İşin finans kısmının en son konuşulmasını vurgulayan Aysan, Erdek`in geleceği için Çifteçınarlar Su Tutma Bendinin çok önemli olduğunu, önceliğin gerekli tahsis işlemlerinin yapılabilmesi için kendisine ve encümene yetki verilmesi olduğunu kaydetti.
Yapılan oylamada, Belediye Başkanı ve Encümene, Erdek Çifteçınarlar Mevkiine Su Tutma Bendi yapımı çalışmalarını başlatabilmeleri için istenen yetki oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin 2. maddesi; Bir vatandaşın Erdek Alaattin Mahallesi`nde kayıtlı bir taşınmazının, arka bahçe mesafesine yaptığı itirazı oy birliğiyle ret edilip, belediye meclisinin daha önceki yıllarda aldığı kararın uygulanmasına devam kararı alındı.
Gündemin 3. maddesi; Bu gündemin konusu CHP`li Meclis Üyesi Burhan Karışık`ı yakından ilgilendirdiğinden bu gündemin tartışılmasında Karışık meclis toplantısından ayrıldı.
Başkan Aysan, Erdek Yalı Mahallesi Kanava Mevkiinde, 856, 861 ve 862 nolu imar adalarının bulunduğu alanda `konut alanı` yanı sıra `TİCARİ alana` da dönüşmesinin önünü açacak plan tadilatına ilişkin konu hakkında imar komisyonunun karar vermediğini ama raporunu hazırladığını söyledi.
Bugüne kadar, imar komisyonunun raporunu hazırlamadığı hiçbir kararın meclise gelmediğini üyelerle paylaşan Aysan, "İmar komisyonu raporunda bütün olumsuzluklar yazılmış, sonra da bu karar belediye meclisinde görüşülsün isteniyor" dedi.
AK Partili Melek D. Eraslan, "Esas olan o bölgede herkese eşit hizmettir" şeklinde konuştu.
Söz konusu imar adalarındaki plan tadilatının TİCARİ olarak kabul edilmesi, 5 evet, 2 hayır, 9 çekimser oy kullanılarak, plan tadilatı mecliste kabul edilmemiş oldu.
Gündemin 4. ve son maddesi; Erdek Yalı Mahallesi Kanava Mevkiinde imar planında bulunan bir parselin arka bahçe mesafesinin belirlenmesine ilişkin imar komisyonunda hazırlanan raporun görüşülmesi yer alıyordu.
AK Partili üye Turan Gün, bu gündemde yer alan konu kendisinin bir yakınını ilgilendirdiği için toplantıyı terk etti.
Bu gündem konusu tartışılmadan önce, Belediye Başkanı Aysan, ancak ne oldu da 10 yıl sonra kendisinin döneminde güzel Erdek`ime demokrasi geldi? sorusunu meclis üyelerine yöneltti.
Kendisinden önceki dönemde görev yapan meclis üyelerinden bir kısmının şu an burada görev yaptığını yineleyen Aysan, 10 yıl boyunca meclis üyesi olarak görev yaparken bu uygulamayı neden savunmadınız? dedi.
Vatandaşın lehine kanunları uygulamamız gerekir tamam da ben sizlerden, `bundan önce aldığımız kararlar hak ve hakkaniyet ölçüsünde olmamıştır` demenizi beklerdim. Ne oldu da, 11, 12 yıl sonra Erdek`e demokrasi geldi? serzenişinde bulundu.
Meclis yücedir, her türlü yorumu yapar, ben sizlerin meclisi engellediğinizi her zaman  kanıtlarım diyen Aysan, "bugünden sonra Kanava Bölgesi`nde buna benzer bir konu gelirse aynı kararı kabul edecek misiniz? diyerek, gündem maddesini imar komisyonu raporu doğrultusunda oya sundu. Madde, 11 kabul, 1 ret, 2 çekimser oyla kabul edildi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false