Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan: ?Erdek´te denizin çağrısı?

Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan: ?Erdek´te denizin çağrısı?

Sualtı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, Erdek Körfezi´nin mutlaka korunması gerektiğine işaret etti.

Sualtı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, Erdek Körfezi´nin mutlaka korunması gerektiğine işaret etti.
Ceylan, fotoğraflarını çektiği ?Sualtından Erdek? kitabının önsözünde şu düşüncelere yer verdi:
?Denizin çağrısı ile bu kez Erdek´teyiz.
Bizi buraya çeken ise yılların mirasına olan saygıdır. Doğanın ve yaşamsal devinimin yok edici etkisine karşın bugünü belgeleyebilmek ve geleceğe taşımaktır tüm sevdamız. İskeleye çarpan deniz dalgaları olursunuz birden ve yaşama dokunursunuz olabildiğince yürekli, yetmez. Onu soluyabilmek için içine dalarsınız mavi-nin, sancılanmış bir bıçak gibi kanınızı dişler, geç-mişe uzanan yollardaki tüm görüntüler. 

Sizi sarmalayan içtenlik artık film karelerine taşımak ister yaşamın görünmeyen gerçek yüzünü. Zamanın yok ediciliğine karşı görüntüleyenin üstünlüğüdür deklanşöre basabilmek ve ona rağmen sürekli yaşayacak olan anları dondurabilmek. Anlatım tekniğinin en güçlüsüne sahipsiniz şimdi, şanslısınız, onu anlatmayı başarabiliyorsanız eğer.
Erdek´teki sualtı yaşamıyla yıllar önce henüz dijital teknoloji icat olmadan bu bölgenin tanıtımını kendisine misyon edinmiş, sevgili dostum Alaaddin Babuççu´yu ziyaret ettiğimde olmuştu. Ülkemin ilk süngercilerinden Lütfi Dede, deklanşörümüzün konuğuydu. Nargile sistemiyle dalmış, haber yapmıştık. Şimdi Erdek Limanı´na geldiğimde gözlerim onu aradı. Lütfi Dede´yi rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
Geçmişte limana kadar Akdeniz Fokları´nın geldiği Erdek, bugün yine kaybettiklerini toparlama çabası içinde. Denizi kirletenler ve bilinçsiz avlananlarla mücadele etmeye çalışıyor.
Van´da, birlikte birçok çalışmalar yaptığımız Prof. Dr. Mustafa Sarı hocam, şimdi zamanının tamamını Erdek Körfezi´nin korunmasına ve tanıtılmasına adamış. Erdek Belediyesi, Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği ve sevgili Osman hocamın yönetimindeki Erdek Dalış Kulübü, bu çabaların odağında ve en büyük destekçileri Dessat Değirmendere Sualtı Topluluğu ve Başkanı Murat Kulakaç hocam da deneyimleriyle bu çalışmaların hararetli destekçisi.
Marmara Denizi´nde yıllar önce ekonomik değeri olan avlanabilir tür sayısı 36 iken bu sayı günümüzde 10´a kadar düşmüş. Azalışı tetikleyen ise yoğun av baskısı, kirlilik ve yerleşim yerlerinin sürekli artması. Mercan, sinagrit ve barbun
artık Erdek kıyılarında nadiren görebildiklerimizden. Istakozu hâlen görebilmek ise mutluluk verici.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli