Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Subaşı, bor karbür tesisi hakkında bilgiler verdi

Subaşı, bor karbür tesisi hakkında bilgiler verdi

AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Bandırma’da açılışı yapılan bor karbür tesisinin özellikleri hakkında bilgiler aktardı.

Milletvekili Subaşı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımları ile 25 Ekim 2019 günü Bandırma’da temeli atılan cevheri mücevhere dönüştüren bor karbür tesisinin 19 Mart 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile hizmete açıldığını söyledi. 
AK Parti iktidarlarında yapılan hamlelerle uygulanan ileri teknoloji ile yeraltı kaynaklarımızın değerine değer katıldığını ifade eden Subaşı “Açılışını yaptığımız bu tesis ile bor madenciliğinden, bor kimyasalları üretimine geçişi gerçekleştiriyoruz. Bor madeni dünya piyasasında stratejik öneme sahip bir madendir. Bor madeni; savunma sanayiinden cam sektörüne, seramikten tarıma, temizlik ürünlerine kadar çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Yenilenebilir Enerji’nin kaynağı Bor Madenidir. Türkiye olarak dünya bor rezervlerinin % 73’üne, dünya bor pazarının % 59’una sahibiz.” dedi. 
Açılışı yapılan Bandırma Bor Karbür Tesisleri’nde kullanılan ileri teknoloji ile dünyada bu sektörde lider ülke olacağımızı, savunma sanayiinde önemli bir rol üstleneceğimizi belirten Subaşı “Bandırma tesisinde üreteceğimiz bor karbür, düşük yoğunluğu ile yüksek ısıya dayanma özelliği ile savunma sanayimizde % 70’lerde olan yerlilik oranını daha da arttıracaktır. Bu muhteşem tesis Türkiye’nin yüz akı, gurur duyacağı bir yatırımdır. Bor Karbür Üretim Tesisinin yatırım tutarı 80 Milyon dolar olup üretim kapasitesi yılda 1.000 tondur. 250 kişiye istihdam sağlayacak olan tesis sayesinde yılda 24 milyon dolar gelir sağlanması planlanmıştır.” dedi. 
Bor cevherinin işlendikçe değer kazanan bir ürün olduğunun altını çizen Subaşı, “Sizlere bazı örnekler vermek istiyorum: Cevher olarak çıkarılan borun 1 tonu 150 dolar, bor cevheri borik asit olarak üretildiğinde 1 ton borik asit 1.000 dolar, bor karbür olarak üretildiğinde 1 ton bor karbür 45.000 dolar, zırh yapıldığında 1 ton zırh 300.000 dolar, takım tezgâh ucu olarak üretildiğinde tonu 1 milyon 200 bin dolar, kumlama nozulu olarak üretildiğinde tonu 2 milyon 700 bin dolar, rket nozulu olarak üretildiğinde ise 1 ton bor 4.100.000 dolar. Nasıl ki Cumhuriyetimizin kuruluş sürecinde Kurtuluş sürecini başlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bandırma vapuru ile Samsun’a gitti ise, Cumhuriyetimizin 100. Yılında Bor cevheri ile enerjide, savunma sanayiinde, ekonomide, tarımda ve ilgili her sektörde Türkiye Yüzyılı başlayacaktır.” diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı