Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Süleyman Seyfullahoğulları: Bandırma, denizini yıllardır iyi kullanamadı

Süleyman Seyfullahoğulları: Bandırma, denizini yıllardır iyi kullanamadı

Bandırmada denizcilik ve denizyolları denilince akıllara gelen ilk isim, Süleyman Seyfullahoğullarıdır, hiç kuşkusuz.

Bandırma`da denizcilik ve denizyolları denilince akıllara gelen ilk isim, Süleyman Seyfullahoğulları`dır, hiç kuşkusuz.
1938 yılında, Makedonya`nın Kalkandelen kentinde doğan Seyfullahoğulları, 1978 yılında, Bandırma`da deniz acenteliği görevini yürüttüğü dönemlerde gece vapurları olarak Etrüsk, Tırhan ve Kadeş`in, Bandırma ile İstanbul arasında haftada üç sefer yaparken, Bandırma`dan saat 22.00`de hareket edip, sabah saat 05.30-06.00 dolaylarında İstanbul`un Tophane rıhtımına yanaştığını, bu vapurların, insanların yanı sıra depolarında hayvan nakliyatı da gerçekleştirdiklerini belirtti. Daha sonra yine aynı hatta Ayvalık, Uludağ gibi gündüz gemilerinin de çalıştığını anlatan Süleyman Seyfullahoğulları, şunları söyledi:
"O yıllarda, Bandırma ile İstanbul arasında sefer yapmak üzere halka açık bir şirket kurup, gemi kiralanmasının yararlı olacağını düşündüm. 1995 yılında, bu düşüncemi, Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği`nin (BANSİAD) bir toplantısına katılarak dile getirip, bu girişime onların öncülük etmelerini önerdim. Nedense sıcak bakılmadı. Ancak kısa bir süre sonra Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği(MÜSİAD) Bandırma Şube Başkanı Ekrem Yüzbaşı beni arayarak, `Projene sıcak bakıyoruz. Bu projeyi bizimle paylaşır mısın?` dedi. Bandırma için verilecek her hizmete hazır olduğumu belirterek, projeyi paylaştım. O dönemde, şimdiki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı`ydı. Kısa süre sonra sayın Erdoğan`ın da desteğiyle İstanbul Deniz Otobüsleri(İDO) seferleri, Bandırma-İstanbul arasında gerçekleşmeye başlayarak, bugünlere geldi."
Bandırma`nın, yıllardır denizini çok iyi kullanamadığını öne süren Süleyman Seyfullahoğulları, şöyle konuştu:
Oysa Bandırma, çok özelliğe sahip bir limana sahip bulunuyor. İstanbul, Bandırma`ya çok yakın. Bu nedenle Bandırma-İstanbul deniz hattı, örümcek ağı gibi çalışmalı. Bandırma`nın ayrıca nokta taşımacılık avantajı da bulunuyor. Bandırma Limanı, buna paralel şekilde her çeşit taşımacılığa açık olmalıdır. Tüm dünya limanları için artık konteyner taşımacılığı büyük önem kazanmıştır. Bu gerçeğin ışığında Bandırma Limanı da, konteyner taşımacılığına ağırlık verirse, konteynerin yıldız limanı olabilir."
Görev yaptığı yıllarda, Bandırma`da iki kez "yılın bürokratı" seçilen Süleyman Seyfullahoğulları, çalıştığı birbirinden nitelikli kaptanlar arasında başta Şefik Göğen ve "Naylon Kaptan" olarak tanınan Tevfik kaptanın yerinin ayrı bulunduğunu vurgularken, "Naylon Kaptan`ın Bandırma`ya büyük hizmeti vardır" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli