Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sütler Kapıdağ´dan

Sütler Kapıdağ´dan

Peynirde damak tadı: Kapıdağ Süt Ürünleri

SÖYLEŞİ: Önder BALIKÇI
Kapıdağ Süt Ürünleri, bölgemiz peynir üretiminin güvenilir markası olarak dikkat çekiyor.
Yaşar Lâfçı´nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Kapıdağ Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bandırma-Erdek yolunun 10. kilometresinde, Ayyıldız Mahallesi sınırları içindeki fabrikasında, hijyen ortam ve koşullarda üretimini sürdürüyor.
Tüketicilere en kaliteli ve damak tadına uygun şekilde ürün sunmak için nakliyede ve süt toplama işinde çalışanlar hariç 25 kişiden oluşan personelle özenli bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Lâfçı, şunları söyledi:
?Mesleğe 1978 yılında başladım. 1980 yılında şirketimizi kurduk. O tarihten bu yana sektörün içindeyiz. Buradaki fabrikamıza 1996 yılında taşındık. Şirketimizi kurduğumuz günden bu yana klâsik beyaz peynirin yanı sıra Mihaliç, kaşar, sepet peyniri, tereyağı ve lor gibi yöresel ürünleri üretip tüketicilere sunuyoruz.?
SÜTLER KAPIDAĞ BÖLGESİNDEN
Üretimleri sırasında sütlerinin tamamını, Kapıdağ´daki eski köy, yeni kırsal mahallelerden aldıklarını belirten Lâfçı, şöyle konuştu:
?Günlük süt alımımız yaklaşık 24 tonu buluyor. Süt üreticisine hâlen, kilo başına 111 kuruş net para ödüyoruz. Tarım Bakanlığı kararlarına göre sütün sıcak nakli yasak olduğundan, köylerde oluşturduğumuz soğutma tankları ve nakliye ücretlerini de biz karşılıyoruz. Tüm çeşitlerimizle birlikte aylık peynir üretimimiz, 90 bin kiloyu buluyor. ?
SEKTÖR İSTİKRARSIZ
Son yıllarda, peynir sektöründeki istikrarsızlığa dikkat çeken Lâfçı, şu değerlendirmede bulundu:
?Sektörde üretim fazlalığı var. Süt üretimi de çok. Üretilen mallar, tüketilmeyince alıcı ve satıcı sıkıntı çekiyor. Yani, ürün, iç piyasada tüketilme sıkıntısı yaşıyor. Bu konuda devletin desteği gerekiyor. Bölgemizde peynir üretimi yapan tek şirketiz. İhracatımız yok. Tümüyle iç piyasaya çalışıyoruz. Ürünlerimiz, Akdeniz´den Karadeniz´e, Ankara´dan, İstanbul´a kadar gidiyor. Fabrikamızdaki ürünlerimiz, tekniker ve gıda mühendislerimizin denetiminde, özenle hazırlanıyor.?
PEYNİRİN KALİTESİ
Kaliteli peynir üretimi hakkında da bilgi veren Kapıdağ Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Lâfçı, şunları söyledi:
?Beyaz peynir, en az 3 ay bekletildikten sonra satışa sunulmalı. Eğer peynirin sert olması isteniyorsa, bu süre 8-10 ayı bulmalı. Az tuzlu Mihaliç peyniri için bekletilme süresi en az 3 ay olmalı. Eski Mihaliç peyniri ise bekletilme süresi 10 ay, hatta bir yıldan aşağı olmamalı. Biz, buna özenle uyarak, natürel ürünleri tüketicimize ulaştırmanın mutluluğu içindeyiz.?
nice güzel sözler söyleyeceğim. Elimde Marx´ın, kapitalizmin İNCİL´i olan ?KAPİTAL? kitabı var. Hele bir içine dalalım.



Anahtar Kelimeler: Sütler Kapıdağ
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli