Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

SYD Vakfına gelir testi yaptırmak için bu ay son

SYD Vakfına gelir testi yaptırmak için bu ay son

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Türkiyede yaşayan herkesin Genel Sağlık Sigorta kapsamına alınması nedeniyle, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kart uygulaması sona eren, yeşil kart vizesi dolanlar ile herhangi bir sağlık güvencesi...

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Türkiye`de yaşayan herkesin Genel Sağlık Sigorta kapsamına alınması nedeniyle, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kart uygulaması sona eren, yeşil kart vizesi dolanlar ile herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanların 31 Ocak 2012 Salı gününe kadar Erdek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı`na gelir testi yaptırmaları için başvuruda bulunmasını istedi.
2006 yılında 5510 Sayılı "sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" ile uygulamaya konulan ancak 2012 yılına kadar yeşil kartlılar ile kayıt dışı kesimin kapsam dışı bırakıldığı Genel Sağlık Sigortası uygulamasında 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kapsam dışı bırakılanlar da zorunlu olarak yer almaya başladığını belirten Kaymakam Kaygısız, yeni uygulamayla Türkiye`de yaşayan herkesin GSS kapsamında olacağını açıkladı.
Kaygısız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı`nda yaşanabilecek yoğunluk için gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtip, vakıf bünyesinde çalışan personele yardımcı olabilmeleri için 3 personelin hafta başından itibaren vakıfta çalışmaya başlayacağını dile getirdi.
Kaygısız, gelir testi sürecinin şu şekilde yürütüleceğini açıkladı:
- SGK, mevcut yeşil kartlıları vize süreleri doluncaya kadar GSS`li (Genel sağlık Sigortalı) olarak tescil edecek.
- SGK, yıl içinde vizesi dolan yeşil kartlılar ile sistemde hiç kaydı olmayan kişileri, asgari ücret düzeyinde gelirleri var olarak kabul edip resen tescil edecek. Ayrıca bu kişilere 1 ay içinde ilgili vakfa gidip gelir testi yaptırmalarını, aksi halde asgari ücretin iki katı gelirleri varmış gibi tescilleri güncelleyeceğini bildirecek.
- Kişiler tebligattan sonra 1 ay içinde Vakfa başvurmazsa, gelirleri asgari ücretin iki katı kabul edilecek ve ödeyecekleri primler yaklaşık 100 TL`den yaklaşık 200 TL`ye çıkacak.
- Kişiler SYD Vakfına başvurduklarında başvuruları alınarak SOYBİS sorgusu ile hane ziyaretleri yapılacak ve gelir durumları Genel Müdürlüğümüzün puanlama formülüne göre tespit edilecek.
- Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi (BSYHP) kapsamında hazırlanan modül üzerinden başvuru aşamasından itibaren yürütülen gelir testi işlemlerinin sonucu yine elektronik sistem üzerinden aynı gün SGK`ya gönderilecek.
- BSYHP üzerinden 90 günde bir kişilerin durumunun değişip değişmediği otomatik olarak kontrol edilecek. Ayrıca her yıl yapılacak hane ziyaretleri ile kişiler tekrar Vakfa gelmeden gelir testleri yenilenecek.
- SGK, Vakfın bildirdiği gelir testi sonucuna göre kişileri tescil edip prim oranlarını ve hanede kaç kişinin prim ödeyeceğini haneye bildirecek. Ayrıca sağlık kurumlarından hizmet alınabilmesi için sistemleri üzerinden provizyon verecek.
- Gelir testi uygulaması kapsamında SYD Vakıfları, kapsamındaki kişilerin başvurularının alınması, başvuru sahiplerinin işlemlerinin BSYHP ile yazılacak modül üzerinden yürütülmesi, kişilerin merkezi veritabanı sorgulamalarının SOYBİS üzerinden yapılması, kişilerin gelirlerinin harcama ve servet durumlarının göz önüne alınarak raporlanması, Vakıfların Mütevelli Heyetinde, SOYBİS sorgusu ve hane ziyaretleri sonucunda oluşacak punlama formülü sonucu doğrultusunda gelir durumlarının tespitine ilişkin karar alınması ve gelir durumunun sistem üzerinden SGK`ya iletilmesi konularında sorumlu olacak.
Haber : Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı