Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Tapuları Mahkeme Kararıyla İptal Edilenlere Taşınmazları Ücretsiz Verilecek

Tapuları Mahkeme Kararıyla İptal Edilenlere Taşınmazları Ücretsiz Verilecek

Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin başvuruların 26 Şubat 2013 tarihine devam edeceğini söyledi.

Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin başvuruların 26 Şubat 2013 tarihine devam edeceğini söyledi. Daha önce tapuları mahkeme kararıyla iptal edilen vatandaşlara da iade edileceğini belirten Yıldırım, "Balıkesir`de şu ana kadar 863 vatandaşımız bunun için bize müracaat etti. Geçmişte tapusu orman alanında kaldığı gerekçesiyle iptal edilmişse bedelsiz olarak iade edilecek. Vatandaşlarımız bunun için iki yıl içinde bize müracaat edebilir." dedi.
Defterdar Vekili Yıldırım, Balıkesir`de 41 bin 729 taşınmazın satış işlemine konu edildiğini belirterek, "Bu taşınmazlar için 36 bin 437 vatandaşımız müracaatta bulundu. Ayrıca 863 kişi de iade müracaatında bulundu. İlimizde toplam 37 bin 300 müracaat var. Bu da toplam kitlenin yüzde 87`si gibi bir oranın hak talebinde bulunduğu anlamına geliyor." şeklinde konuştu. Vatandaşların dilekçelerine artık yazılı cevap verdiklerini aktaran Yakup Yıldırım, "Şimdiye kadar başvuru alıyorduk, dilekçelerine cevap veremiyorduk. Artık arazilerinin rayiç bedelini yazılı olarak bildiriyoruz. Başvuru süresi 26 Şubat`ta bitecek olan müracaatların değerlendirilmesi için gerekli yazışmalar yapılmaya başladı. Şubat ayı boyunca 2 bin 465 vatandaşımızdan, 1 milyon 236 bin lira tahsilat yaptık. İdarenin rayiç bedelini belirttiği ve satış devrini belirten yazısının ardından vatandaşlar, üç ay içerisinde ödemek zorunda. Bütün işlemleri, 26 Ağustos 2013`e kadar bitirmek istiyoruz." dedi. Dilekçeyle müracaat eden vatandaşlara geri dönüş yapacaklarına dikkat çekten Defterdar Yakup Yıldırım, sonraki aşamada ise hak sahiplerinin rayiç bedelle birlikte tekrar kendilerine müracaat edeceğini söyledi. Ardından vatandaşların taksitli ya da peşin ödeme için tercih yapacağını aktardı. Son aşamada imzalanan sözleşmeden sonra tapunun çıkması için süreç başlayacağını söyledi. Balıkesir`deki rayiç bedellerin yüzde 40`ı oranındaki taşınmazların Edremit ilçesi sınırlarında kaldığını belirten Yıldırım, diğer kısımların kırsal alanlarda olduğunu vurguladı.
`İADELER BEDELSİZ OLARAK TESLİM EDİLECEK`
2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin başvurularda en önemli kısmın iadeler olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Devlet tarafından açılan davalar sonucunda vatandaşların 2B gerekçesiyle iptal edilen tapuları, yeni kanun kapsamında iade edilecek. Balıkesir`de şu ana kadar 863 vatandaşımız bunun için bize müracaat etti. Burada müracaat süresi iki yıl. Örneğin 20 yıl önce kadastro çalışmaları sonucunda vatandaşın edinmiş olduğu tapusu, 10 yıl sonra iptal edilmişse tekrar bu tapusuna kavuşabilir. Elinde tapulu taşınmazı bulunan vatandaşımıza, hiçbir ücret alınmadan taşınmazı iade edilecek." Türkiye`de bu durumda tahminen 30 bin civarında taşınmaz olduğunu belirten Yıldırım, "Tapu sahipleri vefat etmişse varisleri, defterdarlık veya Mal müdürlüklerine müracaat edip iade hakkından yararlanabilir. Söz konusu tapulu araziler ormanlık alanda ise hak sahiplerine eşdeğer bir taşınmaz ya da rayiç bedeli verilecek." dedi.
2B arazilerinden 400 metrekareye kadar olanların satış bedeli rayiç bedelin yüzde 50`si, 400 metrekareden fazla olanların ise yüzde 70`i üzerinden hesaplanacak.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli