Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Tarihi bina ile ilgili önemli gelişme yaşandı

Tarihi bina ile ilgili önemli gelişme yaşandı

İşgalci Yunan kuvvetlerinin Bandırma´yı terk ederken yaktıkları, ancak ateş tuğlaları nedeniyle yanmaktan kurtulan Turgut Cepoğlu´na ait tarihi binanın siluetini bozan yapının kaldırılmasıyla ilgili karar alındı.

İşgalci Yunan kuvvetlerinin Bandırma´yı terk ederken yaktıkları, ancak ateş tuğlaları nedeniyle yanmaktan kurtulan Turgut Cepoğlu´na ait tarihi binanın siluetini bozan yapının kaldırılmasıyla ilgili karar alındı.
Bandırma İlçesi Yalı Caddesi´nde bulunan ve işgalci Yunan kuvvetleri kaçarken yaktıkları Bandırma´da ateş tuğlaları sayesinde yanmaktan kurtulan Turgut Cepoğlu´na ait tarihi tescilli bina yanına 3 yıl önce bitişik nizamda yapılan, İnşaat Mühendisi Emel Kurt´a ait bina ile ilgili T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü Koruma Bölge Kurulu´ndan yeni bir rapor geldi.
Raporun sonuç bölümünde ? ?ön ve arka cephede tescilli yapının gabarisini oldukça aşarak silüetini olumsuz etkileyen YAPININ KALDIRILMASI? isteniyor.
Bilindiği gibi konuyla ilgili mahkeme süreci devam ederken yapı mühürlenmiş, ancak imar barışına giriyor iddiasıyla yapıda inşaat devam etmişti.
Bandırma´da bir cephesi Vecihibey Caddesi´nde diğer cephesi Yalı Sokak´ta bulunan mahkemesi devam eden tarihi tescilli bina yanına bitişik nizamda yapılan inşaat ile ilgili yeni gelişmeye göre; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü Koruma Bölge Kurulu 30 Mayıs 2019 tarih ve 1324 sayılı kararında; Mevcut rapor ve kararlar doğrultusunda Turgut Cepoğlu´na ait tarihi tescilli bina yanında yapılan 4 katlı yapının kaldırılması isteniyor. Raporun sonuç bölümünde ise tarihi yapıda da izin alınmadan yapılan pergole (tente) gibi kaçak uygulamaların da kaldırılarak tescilli yapının özgün haline kavuşturularak cephesinin algılanmasının sağlanması isteniyor.
Konuyla ilgili konuşan Turgut Cepoğlu ?Biz rapor doğrultusunda ne isteniyorsa seve seve yerine getirmeye hazırız. Raporda bizden de istenen pergole denilen tenteleri kaldırmamız isteniyor, kaldırırız. Yeter ki tarihi yapıya bitişik yapılan bina sahibi de gerekeni yapsın, yapmıyorsa yetkililerin rapor doğrultusunda hareket etmeleri gerekir. Hatta, Belediye Encümen Kararı ile 28 Nisan 2017 tarihinde kaçak yapı tespitiyle yıkım kararı alınmış, daha sonra yıkım kararı kaldırılmıştı. Ben bu yeri 2006 yılında satın aldığım zaman adeta çöplük gibiydi ve madde bağımlıların mekânıydı. Tarihi eseri koruduğuma sevinemedim bile yanıma bitişik bir yapıya izin verilmesi çok üzücü.? dedi.
Önceki gün gelen raporun sonuç bölümünün bazı maddeleri şöyle: ?Tescilli parsel bitişiğinde bulunan 2218 ada 9 parselin, Belediyesince düzenlenen inşaat ruhsatının ve Bursa ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun 22-12-2006 tarih ve 2033 sayılı kararıyla onaylanan yeni yapılanma projesinin İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdare Dava Dairesi´nin 2018/85 sayılı kararıyla iptal edildiği anlaşıldığından tescilli binaya yakın mesafede yer alan ön ve arka cephede tescilli yapının gabarisini oldukça aşarak silüetini olumsuz etkileyen yapının KALDIRILMASINA..?
Gereği için gönderilen Bandırma Belediye Başkanlığı (İmar ve Şehircilik Müdürlüğü) nün raporla ilgili nasıl karar vereceği ise merakla bekleniyor.
Haber : Erdek Özcan



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı