Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Tarihi Eser Yakalat, Parayı Kap

Tarihi Eser Yakalat, Parayı Kap

Tarihi eser kaçakçılığını ihbarla önleyenlere ödenen ikramiyeler yükseltiliyor. Yaptığı ihbarla 100 bin liraya kadar eser yakalatanlara miktarın yüzde 20si, üstünde ise yüzde 15i ikramiye olarak verilecek.

Tarihi eser kaçakçılığını ihbarla önleyenlere ödenen ikramiyeler yükseltiliyor. Yaptığı ihbarla 100 bin liraya kadar eser yakalatanlara miktarın yüzde 20`si, üstünde ise yüzde 15`i ikramiye olarak verilecek. Ödemeler için Yargıtay kararı beklenmeyecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü, açık müze olarak tanımladığı Türkiye`deki tarihi eser kaçakçılığına neşter vuracak bir kanun tasarısı hazırladı. 1905 sayılı Kanunun 4. maddesinde düzenlenen ikramiye oranları cazip hale getirilecek. Tasarı ile kaçak kazılar sonucu çıkartılan tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
MOTİVASYONU ARTIRACAK
Kamu davası açıldığında tarihi eser yakalatan ihbarcı (muhbir) ile kolluk görevlilerine ikramiyenin yarısı ödenecek. Yaptığı ihbarla 100 bin liraya kadar eser yakalatan muhbire yüzde 20, 100 bin lira üstünde eser yakalatana ise yüzde 15 oranda ikramiye ödenecek. Tasarıda ikramiye oranlarının yükseltilmesinin hem muhbir mekanizmasının etkin kullanımı hem de kolluk görevlilerinin suçla mücadeledeki motivasyonunu artıracağı değerlendirildi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı