Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Taşındığını bildirmeyenler 390 lira ceza ödeyecek

Taşındığını bildirmeyenler 390 lira ceza ödeyecek

Evini taşıyarak adres değişikliği yapan ve 20 gün içerisinde nüfus müdürlüklerine bildirmeyen ya da yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında uygulanan idari para cezaları yükseldi.

İçişleri Bakanlığı tarafından nüfus müdürlüklerine gönderilen genelgeyle adres değişikliğini beyan etmeyen, beyan edip yanlış adres verenlerle ilgili idari para cezalarının uygulanması talimatı verildi.
Erdek Zeytinli Mahallesi Muhtarı Ali Aydın, adres değişikliği bildirmelerin önemine dikkat çekerek, vatandaşın cezalı duruma düşmesini istemediklerini ve bu nedenle değişikliği bildirmelerini istedi.
Ali Aydın, adres değişikliği ile ilgili yapılacak işlemlerin çok basit olduğunu ve bu basit işlemleri bir kenara atarak yüksek miktarda cezadan kurtulacaklarına dikkat çekip, adres değişikliği için neden, nasıl ve hangi yolun izlenmesi gerektiğinin de basit olduğunu aktardı. Buna göre, devlet memurlarının tayini, okulların açılma ve kapanma dönemlerinde, taşınma yoğunlaşırken, vatandaşlar adres bildirmemeleri nedeniyle idari para cezaları ile karşılaşabiliyor. Bu yüzden vatandaşların yasal sürede ikametgâhlarını taşımaları gerekiyor. Bir şehirden farklı bir şehre ikametini taşıyacak vatandaş, öncelikle kayıtlı bulunduğu muhtarlıktan nakil belgesini alması gerekiyor. İkinci şart da beyan edilen adresin ulusal adres veri tabanında yer alması gerekli. Taşınacağı şehirdeki ikamet adresini belirledikten sonra vatandaş yeni ikametinde adına kaydettirdiği su, elektrik, telefon veya doğal gaz faturasından bir tanesini alarak, muhtarlıklara, nüfus müdürlüklerine, kimliği ile birlikte 20 gün içerisinde başvurduğu takdirde yeni ikametgah işlemi gerçekleştirilmiş oluyor.
Vatandaşın taşınacağı yerde herhangi bir ikamet kaydı gözükmüyorsa, bu durumda faturaya da gerek duyulmuyor. Yeni taşınılacak ikamette başka bir kayıt mevcutsa ve vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir fatura da henüz beyan edilmemişse nüfus müdürlüğü ilgili kaydı geçici olarak Adresi Gerçekleştirilemeyen bölümüne kaydediyor.  Ancak tescil işlemi gerçekleştirilmiyor. İnceleme dosyasına konulan bu bilgiler Emniyet Müdürlüğü`ne bildiriliyor. Emniyet gerekli tahkikatı yaptıktan sonra nüfus müdürlüğüne ilgili şahıs ya da şahısların orada oturduğunu bildirirse nüfusta kayıt işlemi gerçekleştiriliyor. O adreste bulunan eski isimler `ikinci eski` konumuna getiriliyor. Nüfus müdürlüğünün, inceleme işlemini Emniyete bildirimden itibaren işlemin süresi yaklaşık bir ayda gerçekleşiyor. Emniyet tahkikatında ilgili şahsın evde bulunmaması durumunda, o çevrede oturanlardan ya da komşulardan bilgileri teyit edebiliyor. Yeni ikamet adresine kayıt sırasında henüz vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir resmi kurum faturası yoksa kira kontratı da noter tasdikli olmak şartıyla kabul ediliyor. Bu işlem cep telefonu faturaları gibi özel kurum faturalarıyla gerçekleştirilemiyor. Bunların dışında şahsın ilgili muhtarlıktan aldığı belge ya da site sakini olarak site yönetiminden alacağı belge kabul görüyor. Birlikte oturma gerekçesi ile herhangi bir adrese ikinci bir kayıt olması durumunda söz konusu adreste oturan şahıs ile yeni gelecek şahsın birlikte nüfus müdürlüklerine başvurmaları şart. Söz konusu başvuru yine Emniyet tahkikatı sonucunda tescil ediliyor. Polis tarafından tespit edilemeyen adrese ilişkin başvurular nüfus müdürlüklerince siliniyor. Tahkikat neticesinde kişilerden istenen belgelerin ibraz edilememesi kısa süre içerisinde birden fazla adreste bulunulması ve verilen bilgilerde çelişkili bilgiler mevcut ise para cezası uygulanıyor. Aydın, hiç kimsenin ceza almamasını istediklerini yineleyerek, nüfus müdürlüğüne yapılan yazılı ve sözlü ihbarda bulunulmasının, usulsüzlük olarak değerlendirildiğini ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği işlem yapıldığını ifade etti.
Muhtar Aydın, 1 Ocak 2012`den itibaren adres değişikliğini bildirmeyen geç bildirenler 390 lira, yanlış ve yalan adres beyanında bulunanlar 782 lira, kayıp cüzdan için 73 lira, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu görevlileri ise 35 lira para cezası ödeyecek.
Habar : Tuncay Ertan

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli