Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Tatlıcı Ali Efendi sempozyumla anıldı

Tatlıcı Ali Efendi sempozyumla anıldı

Bandırma İlçesi´nde Öztaylan Süt Evi isimli işletmenin kurucusu, 12 yıl önce 94 yaşında vefat eden ülkemizin ve bölgemizin manevi önderlerinden rahmetli Ali

Bandırma İlçesi´nde Öztaylan Süt Evi isimli işletmenin kurucusu, 12 yıl önce 94 yaşında vefat eden ülkemizin ve bölgemizin manevi önderlerinden rahmetli Ali Öztaylan´ın 12. seneyi devriyesinde anmak için ?Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi Sempozyumu? düzenlendi. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi konferans salonunda yoğun katılımın yaşandığı sempozyumda yer bulamayan çok sayıda davetli salondaki koridorlarda oturarak etkinliği izledi. Sempozyuma; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Kaymakam Günhan Yazar, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir eski Milletvekili ve Bandırma eski Belediye Başkanı Sedat Pekel, rahmetli Ali Öztaylan´ın oğlu Balıkesir eski Milletvekili, Bandırma eski Belediye Başkanı M. Cemal Öztaylan ile çok sayıda davetli katıldı.
Bandırma Müftüsü Hamdi Cevher sempozyumun, Bandırma´nın, bölgemizin ve de ülkemizin önemli manevi önderlerinden olan Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi´yi anmak, anlamak ve manevi mirasını gelecek nesillere taşımak amacıyla düzenlendiğini açıkladı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunmasından sonra başlayan sempozyumun 1. Oturumda Moderatör Panelist Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Panalistler Prof. Dr. Necdet Tosun, Prof. Dr. Nevzat Aşık, Prof. Dr. Mustafa Kara ve Prof. Dr. Hasan Doğruyol yer alırken, 2. Oturumda da Moderatör Tekke Cami imamı Adem Turan, Ali Öztaylan´ın oğlu 19, 23 ve 24. Dönem TBBM Balıkesir Milletvekili Bandırma eski Belediye Başkanı M. Cemal Öztaylan, Bursa Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Muzaffer Şenveli, Bandırma İmam Hatip Lisesi Emekli Müdürü Mehmet Ali İlhan ve Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ethem Karpuz katıldı.
Ali Öztaylan´ın hayatından çeşitli kesitlerin yer aldığı ve 30 dakika kadar süren belgesel sinevizyon gösterisi davetlilerce çok beğenildi. Tüm katılımcılar ilim-irfan sahibi ?Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi? olarak da tanınan Ali Öztaylan ile ilgili yaşadıkları hatıraları anlatırlarken zaman zaman duygulu anlar yaşandı
Sempozyuma katılan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, İdlib´te Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik gerçekleşen hain saldırıda hayatını kaybeden askerlerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Tatlıcı Ali Efendi´yi Cemal Bey´le sohbetlerimiz sırasında babasından bahsederken öğrenmiş oldum. Çok uzun değil ama zaman zaman Cemal Bey çok övündüğü babası hakkında yaşadığı olaylarla ilgili örnekler veriyordu. Bu kitleyi buraya taşıdığına göre kıymetli bir insan. Ben de bu gönül dostunu hayırla yadetmek adına buraya gelen herkese teşekkür ediyorum.? dedi
Sözlerine ?Ne söylesem; onlar zaten babamı anlattılar? diye başlayan Cemal Öztaylan, ne ilim ne irfan sahibiyim. Bizler 7 kardeşiz babamla mezhepleri bir olmuş meşrepleri farklı olan sadece onun gibi olunmaz doğulur diye yaşadığım 66 yıllık yaşam içinde bunu müşahede eden bu memlekette belediye başkanı olmuş ve sadece 3 kere milletvekili olmuş ama onun gibi adam olamamış biri olarak karşınızdayım. Babam mimar değildi ama o dükkânı mükemmel dizayn etmişti. Allah herkese mülk sahibi tarafından borcu var diye dükkândan çıkarmayan mülk sahibi versin. O mirasa sahip çıkamadık, ben çıkamadım. Allah iş huzuru ev huzuru versin. O güzelim dükkân abime kaldı. Benim olsaydı sahip çıkardım. Hepinizden özür dilerim. Babam derdi ki mezarları sadece taştan sanmayın. Ama Gönen parkı mezarlıktı, Edincik´teki mezarlık ta Osmanlı´nın 700 yıllık ağaçları kesildi yerine tuvalet, park ve belediye yapıldı. Milletvekilliği sırasında tarihi mezarların korunması teklifim kabul edilip kanunlaştı. Kanunlaşmasaydı istifa edecektim.? dedi.
Sempozyumda son konuşmayı ise; Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi´nin hayatını konu alan ?İncitmedi İncinmedi? belgeselinin yönetmeni Harun Korkmaz gerçekleştirdi. Sempozyum moderatör ve konuşmacılara Rektör Süleyman Özdemir tarafından plaket takdim edilmesiyle son buldu. Sempozyumda ayrıca tüm katılımcılara sempozyum için hazırlanmış olan ve Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi´nin hayatını konu alan ?İncitmedim İncinmedim? adlı kitap hediye edildi.
Haber: Erdem Özcan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli