Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Tavuk ölümlerinin nedeni salgın hastalık değil

Tavuk ölümlerinin nedeni salgın hastalık değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bandırma'nın Edincik Mahallesinde bulunan tavuk yetiştirme çiftliklerindeki ölümlerle ilgili açıklama yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bandırma'nın Edincik Mahallesinde bulunan tavuk yetiştirme çiftliklerindeki ölümlerle ilgili açıklama yaptı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bandırma İlçe Müdürlüğü'ne 15 Nisan 2015 Çarşamba günü ihbar gelmesi üzerine aynı gün Bakanlık yetkililerinin, ihbara konu kümese giderek incelemelerde bulunduğu belirtildi.
Kümeste yapılan incelemede herhangi bir salgın hastalığa bağlı olmadan normal oranlarda gerçekleşen yaklaşık 5-6 tavuğun öldüğünün görüldüğüne yer verilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: Bu sayıdaki ölümler ticari yumurtacı kanatlı işletmelerinde normal olarak değerlendirilmekle birlikte Bakanlık yetkilileri yaygın hastalık şüphesini tamamen ortadan kaldırmak için ihbarın geldiği gün numune alarak, numuneleri Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne göndermiştir. İlk analiz sonuçlarına göre herhangi yaygın bir hastalık durumuna rastlanılmamıştır. 25 Nisan 2015 tarihinde ise tedbir amaçlı Bandırma'daki işletmeler tekrar ziyaret edilmiş olup, salgın hastalığa bağlı herhangi bir ölüme rastlanmamıştır. Yukarıda bahsedilen 5-6 tavuğun ölümünden başka Bandırma'da 2014 ve 2015 yılında değişik tarihlerde yaşanan elektrik kesintisi sonucu jeneratörün devreye girmemesi ve fanların çalışmaması nedeniyle 7 bin 440 tavuk telef olmuştur. Bu nedenlerle haberde iddia edilenin aksine Bandırma'da salgın hastalığa bağlı olarak son 4 ayda 40 bin tavuğun telef olduğu yönündeki haberler kesinlikle doğruyu yansıtmamaktadır.”



  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı