Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Tekne Sahiplik Belgesini veren kurumlar 2009da değişti

Tekne Sahiplik Belgesini veren kurumlar 2009da değişti

Erdek Liman Başkanlığı, tekne sahiplerine belediyeler tarafından verilen Tekne Sahiplik Belgesi verilmesinin 30 Haziran 2009da sona erdiğini duyurdu.

İlgililerin talepleri halinde belediyeler tarafından verilen "Tekne Sahiplik Belgesi`nin" 5897 Sayılı Kanun`la 30 Eylül 2009`da sona erdiği, bu tarihten sonra Erdek`te ikamet eden veya faaliyette bulunan tekne sahiplerine, "Tekne Sahiplik Belgesi`nin" Erdek Belediyesi`nce verilmesinin bittiği dile getirildi.
Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından, Çanakkale Bölge Müdürlüğü`ne gönderilen 9 Ağustos 2011 Tarih 23574 sayılı yazıya istinaden ilgililere "Tekne Sahiplik Belgesi" verilmesinde uygulanacak esaslar açıklandı.
Söz konusu yazıda "Tekne Sahiplik Belgesi` nin" nasıl ve hangi kurumlar tarafından verilebileceği şu şekilde açıklanıyor:
"…Tekne Sahiplik Belgesi`nin, hukuka uygun ve geçerli kabul edilebilmesi ancak resmi bir merciden alınmış olmasına bağlıdır. Sahiplik Belgesi mahkeme kararının yanı sıra, ilgilinin ikamet ettiği veya faaliyette bulunduğu yerin; Valiliği, Kaymakamlığı, Muhtarlığı veya kanunla kurulmuş meslek kuruluşlarından da (Su Ürünleri ve balıkçılıkla ilgili kooperatifler, denizcilikle ilgili dernekler veya federasyonlar, Deniz Ticaret Odaları) alınabilecektir.
Bu nedenle, tekne sahibinin talebine istinaden liman başkanlıklarında bulunan formatlardan herhangi birinin yukarıda bahsi geçen kurum ve kuruluşların herhangi birinden tasdik edilerek alınması halinde hak sahipliği belgesi olarak kabul edilebileceği değerlendirilmektedir.
Menkul mal niteliğinde olan bağlama kütüğüne ilk defa kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçlarının kaydı yapılırken, hak sahipliği belgesi olarak ibrazı gereken tekne sahibinin adının yazılı olduğu Tonilato, Özel Tekne Belgesi, Fatura, noter Devir Belgesi, Mahkeme Kararı vb. resmi belgelerin ibrazı yapılamadığı durumlarda, gemi, deniz ve iç su araçlarının kayıtlarına imkan sağlamak, ancak uygulamanın kötüye kullanımını önlemek amacıyla; 30.12.2009 tarihinden önce sahip olunan söz konusu araçların en son 31.12.2012 tarihine kadar kayıt işlemlerinin yapılması gerektiği…"
Erdek Liman Başkanlığı yetkilileri, 5897 Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce, belediyeler tarafından verilen tekne sahiplik belgesinin, bu kanunun uygulamaya girmesiyle artık son bulduğu, ancak bazı belediyelerin tekne sahiplik belgesi verebildiği ifade edildi.
Salur Belediyesi, "Tekne Sahiplik Belgesi" verebiliyor
Örneğin; Komşu ilçemiz Manyas`a bağlı Salur Beldemiz var. Bu beldede belediye başkanlığı bulunuyor. Manyas Gölü`nde teknesi bulunan, Salur`da ikamet eden tekne sahiplerinin, Salur Beldesi`nde liman Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Su Ürünleri ve balıkçılıkla ilgili kooperatif, denizcilikle ilgili dernek ve federasyon ile Deniz Ticaret Odası şubesi bulunmadığından, gölde teknesi olup ta, teknelerinin sahiplik belgeleri olmayanlara, tekne sahiplik belgeleri Salur Belediyesi tarafından verilmesine devam ediliyor.
Erdek Belediyesi, "Tekne Sahiplik Belgesi" veremiyor
Erdek İlçesinde ise; Liman Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, balıkçılıkla ilgili kooperatif, denizcilikle ilgili dernek bulunmasından dolayı ise "Tekne Sahiplik Belgesi`ni" Erdek Belediyesi artık vermiyor. Tekne Sahiplik Belgesi verilen kişilerden alınan ücret her yıl harçlara yapılan oranlara göre değişebiliyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false