Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TEMA erozyona dikkati çekti

TEMA erozyona dikkati çekti

TEMA Vakfı, 14-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek “Erozyonla Mücadele Haftası” kapsamında doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçme çağrısında bulundu.

TEMA Vakfı, 14-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek “Erozyonla Mücadele Haftası” kapsamında doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçme çağrısında bulundu.
Erozyonla mücadele devlet politikalarının gereği olduğuna dikkati çeken TEMA Vakfı Bandırma İlçe Sorumlusu, Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, şu açıklamayı yaptı:
“Dünya İzleme Enstitüsü’nün öngörülerine göre anakaralar, her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybediyor. Dakikada 10 hektar alan arazi bozunumuna uğruyor. Toprak bozunumuna etki eden ana etmenlerin başında su ve rüzgâr erozyonu geliyor. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi(UNCCD) verilerine göre, dünya genelinde her yıl 1,5 milyar kişi, toprak bozunumundan etkileniyor. FAO verilerine göre ise dünyadaki orman varlığı, her yıl ortalama 13 milyon hektar alan azalıyor. Türkiye’deki verilere baktığımızda, toplam kara yüzeyinin yüzde 86’sı, erozyonla karşı karşıya. Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanıyor. Son 20 yılda, aslında yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar, yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azaldı. Erozyonun önlenmesi ve azalma hedefi bir devlet politikası durumuna gelmeli ve toplumun tüm kesimleri, erozyon ve erozyonla mücadele konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmeli.”
Vatandaşları verimli topraklar, yaşam veren su ve temiz hava için gönüllü olmaya çağırırken, TEMA Vakfı’nın bir halk hareketi olduğunu vurgulayan Burak Uğur, “Doğa koruma mücadelesinde gönüllülük odaklı bir halk hareketi olan TEMA Vakfı, erozyonla mücadele konusunda bir halk hareketi durumundadır. Vakfımız, erozyonla mücadele konusunda ülkedeki ilk slogan olan ‘Türkiye çöl olmasın’ cümlesi ile yola çıkmıştır. Kurulduğu günden bu yana erozyon ve doğal varlıkların korunması mücadelesinin bir halk hareketi olmasını amaçlayan ve önceliği bu mücadelede gönüllü olacak kişilere ulaşmaya veren TEMA Vakfı, bireyleri çevre sorunlarının çözümünde aktif rol almaya davet ediyor” dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: erozyona dikkati çekti
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı