Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

TEOG öncesi ailelere kritik uyarılar

TEOG öncesi ailelere kritik uyarılar

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, sınava sayılı günler kala sadece çocukların değil ailelerinde gerginlik yaşamalarının doğal olduğunu söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, sınava sayılı günler kala sadece çocukların değil ailelerinde gerginlik yaşamalarının doğal olduğunu söyledi.
Süreci daha soğukkanlı yürütenlerin her bakımdan şanslı olduğuna değinen Zahmacıoğlu ?Hem başarıyı yakalamanın hem de ruh sağlığının korunmasının altın anahtarı sanırım bu. Her zaman belirttiğimiz şey zihinsel kapasiteye paralel hedeflerin konması. Aksi durum, yıkıcı olabilir.? dedi.
Zahmacıoğlu´nun aileler için dile getirdiği kritik uyarılar: ?Sınav elbette önemli ama hayat daha da önemli. Sınav bir kişilik testi değil. Dolayısıyla başarı ve başarısızlık bir zafer veya yenilgi sayılmamalı. Huzurun belirleyicileri, temel olarak, kişilik, kimlik, sosyal bağlardır.?
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Yöneticisi Diyetisyen Dersa Dinçer Akın´da, ?Sınav döneminde kahvaltı mutlaka yapılmalı, kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Beyin, kan şekeriyle çalışır ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür. Çok düşük kan şekeri öğrencilerin konsantrasyonunu olumsuz etkiler, çok yüksek kan şekeri ise öğrenme, test çözme, okuma gibi beynin aktif olması gereken zamanlarda uyku hali yaratır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı yapan kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, ceviz, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak önemlidir.? diye konuştu.
Sınav sabahı tüketilmesi gereken örnek bir kahvaltı menüsü ise şu şekilde açıklandı: 1 bardak şekersiz süt, 1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet), 1 dilim az yağlı peynir, 2-3 tam ceviz veya 5-6 çiğ badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez (tahin katılabilir), 1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış) ya da 1 porsiyon mevsim meyvesi ya da kuru kayısı, incir, siyah üzüm, hurma gibi kuru meyveler, Roka, maydanoz, mevsimi ise domates, salatalık (söğüş), 1-2 dilim tam buğday ekmeği. Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli