Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

TES-İŞ Sendikası´ndan toplu iş sözleşmesi açıklaması

TES-İŞ Sendikası´ndan toplu iş sözleşmesi açıklaması

TES İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Necdet Özbay, TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında yürütülen müzakereler sonucunda, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanarak, çerçeve protokolün imzalandığını söyledi.

TES İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Necdet Özbay, TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında yürütülen müzakereler sonucunda, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanarak, çerçeve protokolün imzalandığını söyledi.
Başkan Özbay, basın açıklamasıyla protokolün içeriği hakkında bilgi verdi.
Özbay, yaptığı açıklamada protokolle ilk yıl 1. 6 ay zammının: % 7.5, ilk yıl 2. 6 aylık zammın: % 5 + Enflasyon farkı olarak gerçekleştiğini söyledi.
2. yıl 2. 6 ay zammının ise % 3.5 + enflasyon farkı olarak anlaşma sağlandığını ifade eden Özbay ?Ayrıca Denge ödeneği. 500 liradan 750 liraya yükseltildi. Brüt 3 bin liranın altında maaş alanlara da 90 lira ilave artış yapılacak? bilgisi verdi.
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri; 3 bin liranın altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 3 bin lirayı geçmemek üzere ayda 90 lira iyileştirme yapılacağını, günlük ücret sisteminde bu rakamların 30´a, saatlik ücret sisteminde 225´e bölünmek ve bulunan rakamlar kuruş küsuratı 5 ve üzerinde ise tama iblağ edilmek suretiyle toplu iş sözleşmelerine yazılacağını belirten Başkan Özbay, ?Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2017 indeks sayısının, Haziran 2017 indeks sayısına göre değişim oranının % 5´i aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl birinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecek. Birinci yılın ikinci altı ayında gerçekleşecek enflasyon oranı; her toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi dikkate alınmak suretiyle Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli indeks sayısındaki altı aylık değişim oranına göre belirlenecek? diye konuştu.
İmzalanan protokolde düzenlenmiş bulunan Ek Ödeme ve Yemek Yardımı maddeleri hariç toplu iş sözleşmelerinde yer alan maktu ödemelerin, toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödeneceğini anlatan Özbay, ?Süresi biten Toplu İş Sözleşmelerinin ?Yemek Yardımı? başlıklı maddesinde yer alan yemek yardımı bedeli toplu iş sözleşmelerinin birinci yılı için 1,5 TL/gün artırılarak uygulanacak. Bu bedel toplu iş sözleşmelerinin ikinci yılında ise ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenecek. İşçilere müktesep hak sayılmamak ve başka bir ödemeyi etkilememek kaydıyla, yılda bir defa Mayıs ayında brüt 750 lira ek ödeme yapılacak. Bu ödeme yıl içinde çalışılan süre ile orantılı olarak ödenecek.? dedi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli