Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

TGC, gazete ve gazetecilere uygulanan baskıyı kınadı

TGC, gazete ve gazetecilere uygulanan baskıyı kınadı

Gazetecilerin hangi haberi yaptıklarında gözaltına alınıp tutuklanacakların bilmediklerini belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), iktidarın getirdiği yasaları dahi uygulamadığını öne sürüp "olağanüstü koşullar halkın haber alma hakkını engellenmek i

Gazetecilerin hangi haberi yaptıklarında gözaltına alınıp tutuklanacakların bilmediklerini belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), iktidarın getirdiği yasaları dahi uygulamadığını öne sürüp "olağanüstü koşullar halkın haber alma hakkını engellenmek için kullanılmamalı" ifadelerine yer verdi.
TGC Yönetim Kurulu, gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamalarla, internet sitelerine yönelik erişim engellemeleriyle ilgili açıklama yaptı.
İktidarın kendi yayınladığı yargı reformunu 2020 yılında da yok saymayı sürdürdüğünü belirten TGC, "Gazeteci tutuklamaları ve erişim engellemeleriyle Anayasa´ya aykırı biçimde basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü engelleniyor. İstisna olması gereken tutuklamalarla gazeteciler cezalandırılmaya devam ediliyor." açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Yeni Yaşam Gazetesi Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı işleri Sorumlusu Aydın Keser, Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel´in tutuklandığı hatırlatılarak, Anayasa´nın "Basın Hürriyeti" başlıklı 28. maddesindeki, "Basın hürdür, sansür edilemez" maddesine rağmen BTK kararıyla Oda TV´ye erişimin engellendiği, iktidar eliyle sansürlendiği kaydedildi.
Açıklamada, iktidarın Anayasa Mahkemesi´nin erişim engellemeleri için daha önce aldığı "internet sitelerine veya internet sitelerinde yer alan haberlere erişimin engellenmesi biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir" kararları dikkate alınmadığına vurgu yapılırken açıklamanın devamı şöyle devam etti: "Halkın haber alma, bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazetecilerin artık hangi haberi yaptıklarında gözaltına alınıp tutuklanacakları bilinmiyor. Cenaze, korona virüsü, Dubai şeyhinin yatı gibi birçok haber nedeniyle meslektaşlarımız gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Oto sansür iklimi güçlendiriliyor. Basın İlan Kurumu, iktidarın hoşuna gitmeyen haber yapan gazetelere resmi ilan kesme cezasını sürdürüyor. Gazetecilik suç değildir. BİK resmi ilanı sansür ve cezalandırma amaçlı kullanmaktan vazgeçmelidir. Kamu çıkarını doğrudan ilgilendiren konuların özgürce, bağımsız bir şekilde haberleştirilmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Olağanüstü koşullar halkın haber alma hakkını engellemek için kullanılmamalıdır. Baskı altındaki ve tutuklu tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz. Tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli