Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

TGC, öldürülen 64 gazeteciyi andı

TGC, öldürülen 64 gazeteciyi andı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), öldürülen gazetecileri düzenlediği toplantıyla andı. TGC Basın Müzesi'nde düzenlenen Öldürülen Gazeteciler” başlıklı anma toplantısının moderatörlüğünü TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), öldürülen gazetecileri düzenlediği toplantıyla andı. TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen “Öldürülen Gazeteciler” başlıklı anma toplantısının moderatörlüğünü TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.
Toplantıda gazeteci cinayetlerinin cezasız kaldığı, gazeteci ve avukatların insan hakları kobayları olduğu ve sistemin kirliliğini ortaya çıkardıkları, tehdit sayıldıkları için ortadan kaldırıldıkları vurgulandı. Gazeteci cinayetlerinde yılı ne olursa olsun sık sık savcıların değiştiği ve belgelerin kaybolduğuna dikkat çekildi.
Toplantı TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, şunları söyledi: “Türkiye’de uzun süredir gazetecilik mesleği, yoğun bir baskı altında. En yenisi dün yaşadık. Türkiye tarihinde sosyal medya üzerindeki en kapsamlı erişim engelleme kararı sonucunda Twitter, Facebook ve Youtube`a erişim engellendi. Twitter hesaplarına el konuldu. İnternet toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Sosyal medyaya erişime engellenmesi, halkın bilgi edinmesini engelliyor. Yandaş gazetelerin başlıklarına baktığınızda, inanılmaz başlıklar, yalanlar var. Halkı tahrik eden bu başlıkları nasıl buluyorlar? Biz her zaman birlik ve beraberliği vurguluyoruz. Ancak her gün nefret tohumları ekiliyor. Böyle bir ortamdayız.”
İstanbul Kadıköy’de Şubat ayında kar topu oynarken dükkanının camını kırdığını gerekçe gösterilerek esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülen Nuh Köklü’yü gazeteci olduğunu hatırlatan Olcayto, öldürülen gazeteciler listesine onun da adını ekleme kararı aldıklarını açıkladı.
TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, şunları dile getirdi: “Öldürülen Gazeteciler listesi, adli kaynaklar dikkate alınarak yapılan titiz bir çalışma sonucunda oluşturuldu. İlk basın şehidimiz Hasan Fehmi Efendi 1909 yılında öldürüldü. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdi İpekçi 1979 yılında öldürüldü. Abdi İpekçi, öldürülen 16. Gazeteci olduğuna göre 70 yılda 16 gazetecinin öldürüldüğünü görüyoruz. Ama 1992’de 14, 1993’te 8 gazeteci öldürüldü. 2 yılda 22 gazeteci öldürüldü. Türkiye’nin o zamanki durumunu anlamak için bu değerlendirmeyi yapmak gerekir diye düşünüyorum. Öldürülen gazetecilerle birlikte çalışan gazetecilerin nasıl sömürüldüğü de ortaya çıkıyor. Örneğin İzzet Keser, Cizre’de öldürüldüğünde işsiz gazeteci olarak görülüyordu. Bu durum Sabah Gazetesi’nin kadrolu çalıştırmama geleneğinden kaynaklanıyordu. Öldürülen meslektaşlarımızın büyük bölümü, ‘faili meçhul’ düzeyinde kaldı. Son öldürülen meslektaşımız Bandırma’da gazetecilik yapan İsmail Cihan Hayırsevener’di. 2009’da 10 yıl sonra bir meslektaşımızı daha şehit verdik. Onları da burada saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.”



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false