Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ticaret Odasının seçim tarihi ertelendi

Ticaret Odasının seçim tarihi ertelendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimleri Mayıs 2013 ayına ertelendi. Bu ertelenmeyle birlikte Erdek Ticaret Odasının yeni yönetim ve meclisini belirleyecek seçim tarihi de Mayıs ayına ertelenmiş oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimleri Mayıs 2013 ayına ertelendi. Bu ertelenmeyle birlikte Erdek Ticaret Odasının yeni yönetim ve meclisini belirleyecek seçim tarihi de Mayıs ayına ertelenmiş oldu.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin Şubat ayının başında başlaması planlanan seçim takviminin, Bakanlar Kurulu kararıyla Mayıs ayına, genel başkanlık ve diğer organların seçiminin ise Ağustos ayına ertelendiğini bildirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ertelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`na başvurdu. 
TOBB`un bu talebi Pazartesi günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Hükümet, hem oda ve borsa seçimlerini hem de birlik yönetimi seçimini 2 ay süreyle erteledi.
1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye`nin en büyük işadamı örgütü olan TOBB`dan yapılan yazılı açıklamada, yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin birliğe yapılan itirazların sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için oda ve borsa seçimlerinin makul bir süre ertelenmesi istendi.
Erdek Ticaret Odasında sancılı seçim
30 Kasım 2012`de tamamlanması gereken oda ve borsa başkanları seçim süreci, yeni meslek sınıflandırması sistemi nedeniyle ikinci kez ertelendi.
Şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin Avrupa Toplu-luğu İstatistik sınıflandırmasına göre yapılmasını esas alan NACE sistemine onlarca ilin oda ve borsalarından itiraz sesleri yükseldi. TOBB yönetimi, itirazları sağlıklı bir şekilde değerlendirmek için Şubat ve Mart aylarında yapılacak seçim takviminin `makul bir süre` daha ertelenmesini istedi. Yönetimin, Mayıs`ta yapılacak birlik başkanlığı seçimini etkilemeyecek şekilde 1 aylık bir erteleme talebinde bulunduğu öğrenildi. 
TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faali-yetlerin İstatistiki Sınıflandı-rılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı bir sistem. Buradaki kodlamalara göre oda ve borsalara üye olan şirketler komitelere ayrılıyor. Meclise girmek için öncelikle kendi meslek grubunun komitesinden seçilmeleri gerekiyor. Meclise girebilenler oda ve borsa başkanı ile yönetimi belirliyor
Bakanlar Kurulundan TOBB seçimlerine erteleme çıktı  Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ``Birinci kademe seçimlerini Mayıs ayında, genel kurul seçimlerini de Ağustos ayına ertelenmesi konusunda Bakanlar Kurulu kararı kabul edildi ve Resmi Gazete`ye yayımlanmak üzere gönderildi.
Yani Türkiye`de bu işi takip eden önemli bir kesim var, onlar bilmelidirler ki odalar borsalar birliği seçimlerinin Şubat ayının başında başlaması planlanan takvimi Mayıs ayına, genel başkanlık ve diğer organların seçimi ise Ağustos ayına ertelenmiş oldu`` diye konuştu.
81 ilin oda ve borsalarından itiraz var
1 oda bile yetiştiremezse seçimler 2014`e kalır
Edinilen bilgiye göre Ankara Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası dışındaki tüm oda ve borsalara NACE sistemine ilişkin itiraz yağdı. Yaklaşık 18 bin itirazın olduğu belirtilirken TOBB Kanunu`na göre, birlik yönetimine ilişkin seçimin yapılabilmesi için 81 ildeki oda ve borsa seçimlerinin tamamlanması gerekiyor. Bir odanın bile seçim süreci tamamlanmaz ise birlik seçimleri yapılamıyor.   


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli