Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

´TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları´ Balıkesir´de Gerçekleşti

´TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları´ Balıkesir´de Gerçekleşti

?Türkiye Teknoloji Buluşmaları? toplantısı Balıkesir´de düzenlendi

 

?Türkiye Teknoloji Buluşmaları? toplantısı Balıkesir´de düzenlendi
TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları isimli toplantı Balıkesir´de gerçekleştirilirken, bu toplantıya Erdek Ticaret Odası (ETO) Başkanı Özlem Sarı´da katıldı.

TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Ersin Yazıcı ve TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun katılımıyla Balıkesir´de gerçekleştirildi.
KOBİ´lerin, iş yapma şekilleri ve rekabet koşullarının dijitalleşmeyle değişen yeni dünya ya ayak uydurmalarını sağlamak amacıyla, TOBB´un himayesinde düzenlenen "Türkiye Teknoloji Buluşmaları"nın bu yılki 4. durağı Balıkesir oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Ersin Yazıcı ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun da katılımıyla, Vodafone Türkiye ana sponsorluğun da "KOBİ´ler için Dijital Dönüşüm, E-ticaret ve E-ihracat" temasıyla organize edilen program, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi´nde yapıldı.
Türkiye Teknoloji Buluşmaları toplantısını ikinci defa Balıkesir´de yaptıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Çünkü Balıkesir´in potansiyelini biliyoruz ve görüyoruz. Bir defa müthiş bir coğrafyaya sahip. Verimli araziniz de var, deniziniz ve ormanınız da var. Tarım, sanayi, turizm hepsi mevcut. Havaalanı, liman, demiryolu, otoyol burada. Tüm bunların hakkını veren, çalışkan insanlara sahip. Dolayısıyla Balıkesir hakikaten çok farklı bir yerde. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, yeniden Balıkesir´e geldik." dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dijital teknolojinin, Türkiye gibi sanayi devrimini kaçırmış ülkelere yeni imkânlar sunduğunu söyledi.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı´da konuşmasında, eğitim ve teknolojinin önemine değinerek, "Yaşadığımız devir artık teknolojiyi her alanda ve en verimli şekilde kullanma devri. Özellikle eğitim, teknolojinin en çok kullanılması gereken alanlardan biri. Çünkü eğitimde teknoloji kullanımı anlamayı kolaylaştırıyor, pek çok konuyu somutlaştırıyor, bilgiye en hızlı şekilde ulaşma imkânı sunuyor, geniş kitlelere ulaşarak dijital uçurumun azalmasını sağlıyor." dedi.
Geleceğin umut verici olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olan ilk 10 grubuna talip olan bir ülkenin çocuklarıyız. Çok kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olacağız. Oyunu kazanmak istiyorsanız oyunu kurallara göre oynamalısınız. Şampiyonlar liginde kurallar değişmiştir, e- ticaretten mal satmanız gerekiyor. Tam anlamıyla dijital bir devrim yaşadığımız günümüzde artık herkes dijital ile iç içe yaşıyor ve dijitali oldukça etkin kullanıyor. Hem yurt içinde hem de dünyada e-ticaret yapabilmek artık büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "TOBB tarafından sahiplenen bu inisiyatif önemli bir boşluğu dolduruyor. Bugüne kadar 31 ilde 69 ´Teknoloji Buluşması´ gerçekleştirildi. 100 bin´e yakın KOBİ´ye ulaşıldı. Hem dijitalleşmeye ihtiyacı olan hem de bu hizmeti sunan KOBİ´leri bir araya getirerek farkındalığı artırmanız, tarafları buluşturmanız ve çözüm-odaklı yaklaşımınız takdire şayan. Farklı ve zorlayıcı bir küresel konjenktürden geçiyoruz. İşin bir başka boyutu da teknolojide yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm. Bunun etkilerini de üretimde ve tüketimde gayet net bir biçimde görüyoruz. Dolayısıyla; yönümüzü net bir şekilde çizmek önem kazanıyor. Risklerin farkında olarak, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Kendimize yeni fırsatlar, yeni çıkışlar oluşturmak zorundayız." dedi.
KOBİ´le dijital dönüşümde ihtiyaç duyabilecekleri personel, makine-teçhizat, yazılım, eğitim, danışmanlık, hizmet alımı ve belgelendirme gibi unsurlarda desteklerini sürdüreceklerini belirten Bakan Varank, "4 Mart´ta KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında imalat sanayinde dijitalleşme çağrısına çıktık. Bu çağrımız hem dijital teknolojileri geliştiren KOBİ´lere hem de üretimini dijitalleştirmek isteyen KOBİ´lere yönelikti. Destek miktarı 300 bin lirası hibe olmak üzere, işletme başına 1 milyon liraya kadar çıkıyor. Çağrıyı açtığımızda açık kaynak kodlu yazılımları içeren proje başvurularına öncelik vereceğimizi de belirttik. Çağrıyı 2 Mayıs´ta kapattık. Sizlere başvuru sonuçları hakkında bilgi vermek istiyorum. 1.742 proje başvurusuyla beklentilerimizin üzerinde bir rakamla karşılaştık. Bu durum; konuya ilişkin farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici. Başvuruların % 13´ü akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ´lere ve % 87´si bu teknolojileri kullanmak isteyen KOBİ´lere ait. Tabii teknoloji geliştiricisi KOBİ´lerin daha yüksek bir paya sahip olmasını arzu ederdik. Önümüzdeki süreçte proje dokümanları detaylı bir şekilde değerlendirilecek. KOSGEB, Kazananları Ağustos ayında ilan edecek." bilgisini verdi.
Düzenlenen programda katılımcı olarak, Vali Ersin Yazıcı, AKP Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Mustafa Canbey, Mutlu Pakize Aydemir ile Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Vodafone Türkiye CEO´su Colman Deegan yer aldı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false