Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TOKİ şehirlerin ardından köylere yöneldi

TOKİ şehirlerin ardından köylere yöneldi

TOKİnin Tarım Köy projesi içerisinde ilimiz Balıkesirde yer alıyor. Şehirlerde yaptığı başarılı projelerle dikkat çeken TOKİ, Tarım Köy uygulamaları ile köylerde de önemli projeleri gerçekleştiriyor.

TOKİ`nin "Tarım Köy" projesi içerisinde ilimiz Balıkesir`de yer alıyor.
Şehirlerde yaptığı başarılı projelerle dikkat çeken TOKİ, "Tarım Köy" uygulamaları ile köylerde de önemli projeleri gerçekleştiriyor.
Şehir merkezlerine yaptığı konutlar, hastaneler, okullar, stadyumlar gibi ``5 yıldızlı`` projelere imza atan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), tarımköy uygulamaları kapsamında da 23 ilin kırsalında 4 bin 93 konut inşa etti.
Konutların yanı sıra, yaptığı sosyal donatı alanları, yollar, yeşil alanlar ve çocuk parklarıyla ``modern yaşam alanları`` oluşturan TOKİ, şehrin standartlarını buralarda yaşayanların ayağına getiriyor.
Tarım Köy uygulamaları kapsamında ``sıfırdan`` köyler inşa eden TOKİ, 23 ilde 4 bin 93 Tarım Köy konutunu bitirdi, 5 ilde bin 751 konut için ise çalışmalar devam ediyor.
Konut atağını kırsal bölgelere taşıyan TOKİ, şehir hayatının standartlarını kırsalda yaşayan vatandaşlara sunmak için başlattığı proje kapsamında her bölgenin ihtiyaç ve özelliklerine göre farklı konutlar yapıyor. Projenin uygulandığı illerden biri olan Erzurum`da kış şartlarına uygun konutlar istenirken, Mardin ve Şanlıurfa`da yöresel mimarinin ön plana çıktığı konutlar tercih ediliyor.
Bugüne kadar çoğu ``derme çatma`` evlerde yaşayan vatandaşlar, tarımköy uygulamaları ile çevre düzenlemesi, yeşil alanı, düzenli yolları, alt yapısı, çocuk parkı, okulu ve sağlık ocağı hazır hale getirilen modern konutlara kavuşuyor. TOKİ, konutların yanı sıra, cami ve köy yaşamının vazgeçilmezleri olan köy odası, ahır ve samanlıkları da unutmuyor.
Sadece bina yapmıyor
Bu arada, "Tarım Köy Projesi" sadece bina yapımını kapsamıyor. Proje kapsamında toprağı olmayan çiftçilere tarım arazisi ve işletme kredisi veriliyor. Köyün su kaynakları, çayır, mera ve orman alanları da göz önüne alınarak mevcut köy mimarisi ve dokusunun korunmasına özen gösteriliyor. Tarım köyler için ayrıca, sel ve deprem gibi afetlere karşı da zemini sağlam ve korunaklı yerler tercih ediliyor.
Proje kapsamında dağınık durumdaki yerleşim yerleri bir araya toplanırken, yerel mimari, doku korunarak yenileniyor. Şehirlerdeki standartları aratmayan evlerde oturan vatandaşlara sosyal tesisleri ve altyapısıyla hazır, modern bir köyde yaşama imkanı sunuluyor.
23 il bitti sıra diğer illerde
Tarım Köy projeleri kapsamında 23 ilde yatırım maliyeti 341 milyon lira olan 4 bin 93 Tarım Köy konutu inşa edildi.
Adana`da 210, Afyon`da 249, Aydın`da 142, Batman`da 196, Bayburt`ta 80, Bilecik`te 122, Bingöl`de 89, Çankırı`da 222, Erzincan`da 420, Erzurum`da 119, Gümüşhane`de 60, Isparta`da 105, Kahramanmaraş`ta 119, Karaman`da 187, Kayseri`de 140, Kırşehir`de 116, Konya`da 200, Muğla`da 127, Siirt`te 225, Sivas`ta 40, Şanlıurfa`da 787, Van`da 78 ve Yozgat`ta 60 konutu bitiren TOKİ, önümüzdeki dönemde Afyon, Erzincan, Kayseri, Karaman ve Şanlıurfa`da bin 751 konut daha yapacak.
İlimiz Balıkesir dışında, öte yandan, Afyon, Ankara, Bayburt, Bursa, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Karaman, Kırşehir, Konya, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli`de de yeni Tarım Köy projeleri için talep toplanması devam ediyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli