Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Torba yasayı beğenende beğenmeyende var

Torba yasayı beğenende beğenmeyende var

Torba yasa görüşmeleri sonuçlanırken, yasa meclisten geçti.
Torba yasayla birlikte öğretmenlere, işçilere, çalışan annelere, SGK borçlularına müjde verildi.
Balıkesir’deki sendika ve oda başkanları yasadaki bazı maddeleri beğenirken, yasayı yetersiz buldu.
TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen ve kamuoyunda `Torba Kanun` tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı`nın görüşmeleri tamamlandı. Tasarı TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. Balıkesir’deki bir kısım oda ve sendika başkanlarının yasa hakkındaki görüşleri:
BESOB Başkanı Erdem: “Esnaf torba yasadan memnun”
Torbaya sayayla birlikte SGK prim borçları affedildi. Torba yasanın Mecliste onaylanmasının ardından bağ-kur prim borçlarının faizi affedildi. Prim borçları 18 eşit parçaya bölünüp 36 ayda ödenecek. Torba yasayı değerlendiren Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odası Birlik Başkanı (BESOB) Fehmi Erdem, “Torba yasa esnaf için iyi bir düzenleme oldu. Yasayı esnaf teşkilatı adına inceleyip getirisi, götürüsü ne? öğrendikten sonra teşkilatımızı bilgilendireceğiz. Borçların faizlerinin ertelenmesi ve taksite bağlanıyor olması hükümetimizin esnafa olan iyi niyetli yaklaşımını da gösteriyor. Yılbaşından bu yana herkes bu yasanın çıkmasını bekliyordu. Özetle esnafın torba yasadan memnun olacağını düşünüyorum” dedi.
EĞİT-SEN Şube Başkanı Bulut: “40 bin atama yeterli değil”
Torba yasadaki 40 bin öğretmen atamasını değerlendiren Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, Türkiye’de 140 bin öğretmen açığı olduğunu hatırlatarak, 40 bin atamanın yetersiz olduğunu öne sürdü.
Atanamayan öğretmenlerin fazlalığına değinen Bulut, “40 bin öğretmen ataması yetersizdir. Anlaşılan kalan açıkların ücretli öğretmenlikle kapatılacağı görülüyor. Ücretli öğretmenliği yapılması demek 300 bin öğretmenin tayin beklediği bir ülkede ataması olamayan öğretmenlerin psikolojik sorunlar yaşamasına neden olacaktır. 40 yakın öğretmen intihar ettiğini biliyoruz. Bize göre okullarımızda öğretmen açığı bitirilip tekli öğretime geçilmelidir” dedi.
TÜRK EĞİT-SEN Şube Başkanı Kuran: “Daha iyi planlama yapılmalıydı”
Torba yasadaki 40 bin öğretmen atamasını değerlendiren bir diğer sendika, Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran ise hükümetin yapacağı iyi bir planlama ile öğretmen açığının ileriki yıllarda kapatılabileceğini söyledi.
Atanacak yeni öğretmenlere mesleklerinde başarı dileyen Kuran, “Türkiye aslında öğretmen ihtiyacı 40 binden fazla. Hükümet kendine göre plan yapıyor. En 100 bin öğretmenin alınması gerekiyor. Aslında KPSS kaldırılıp mezun olan öğretmen atanmalı. İyi planlama yapılmadığı için yeni mezunlarla birlikte 250 binden fazla atama bekleyen öğretmen var. Eğitim camiasına yeni katılan öğretmenlerinde bir an önce göreve başlayarak biraz olsun eğitimde rahatlama sağlanacağına inanıyorum” dedi.



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli