Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Trilyonluk arsa bilmecesi

Trilyonluk arsa bilmecesi

Marmarabirlikin, Hükümet Caddesi güzergahındaki çok değerli arsası basın tarafından mercek altında. Marmarabirlikin Erdek Yalı Mahallesi Hükümet Caddesi üzerinde bulunan paha biçilemeyen değerdeki arsasının hangi şartlarda bir özel şirkete verildi

Marmarabirlik`in, Hükümet Caddesi güzergahındaki çok değerli arsası basın tarafından mercek altında.
Marmarabirlik`in Erdek Yalı Mahallesi Hükümet Caddesi üzerinde bulunan paha biçilemeyen değerdeki arsasının hangi şartlarda bir özel şirkete verildiği Bandırma Gerçek Gazetesi tarafından gündeme taşındı.
Marmarabirlik`in paha biçilemeyecek kadar değerli arsasının Köroğlu isimli bir şirkete hangi koşullar altında verildi? sorusuna cevap arayan Gerçek Gazetesi, Marmarabirlik`e bağlı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi üyesi üretici ortakların arsa üzerinde inşaat çalışmalarının başlamasıyla birlikte bu arsanın özel bir şirkete devredildiğinden yeni haberi olduklarını duyurdu.
Bandırma Gerçek Gazetesi`nin haberine göre konuyla ilgili şu açıklamaya yer veriliyor:  "Erdek ve Bandırma`da kamuya ait kıymetli arsaların Köroğlu şirketine uzun süreliğine kiralanma ya da satın alınma yoluyla devredilmesi kamuoyunda soru işaretleri oluşturdu.
Bandırma Gençlik ve Spor Vakfı`nın "ölüm pasajı" olarakta bilinen yeri dönemin vakıf başkanı Adnan Erdan tarafından üstelik yerel seçimlere 1 ay kala gelecek yönetimin tasarrufuna yada tercihine bırakılmadan, Köroğlu şirketine 47 yıllığına devredilmesinden sonra benzer bir durum Erdek`te yaşanıyor.  Marmarabirlik`in Erdek merkezindeki değerli arsası kat karşılığı yine aynı guruba yani Köroğlu şirketine verildi.  Erdek`lilerin yoğun tepkisini çeken bu satış kamuoyunda tartışma yarattı.
Marmarabirlik Erdek ve Güney Marmara`da birlik üyelerinden bağımsız olarak sadece yönetim kurulu tasarrufuyla yapmış olduğu bu sözleşme Erdek halkının da büyük tepkisine neden oldu.  Ülkemizin en büyük zeytin üreticisi olan Marmarabirlik gibi bir firmanın, bu değerli arsayı,  neden kendi olanaklarıyla yapmayıp özellikle tercih edilmiş bir firmayı tercih etmesi soru işaretleri yarattı.  Marmarabirlik lehine birkaç daire ve ikna edici olmayan küçük getiriler karşılığı şeklinde devredilmesinin nedeni merak ediliyor.
Öncelikle kamuoyunda ve Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi  üyelerinde oluşan sorular şunlar:
1- Köroğlu şirketinin arkasında kim ve hangi güçler var ?
2- Şirket arsaları neden yangından mal kaçırır gibi üretici üyeler ve kamuoyuna bilgi verilmeden işlem gerçekleştirildi?
Benzer bir işlem Bandırma`da da gerçekleşti
Bandırma Gençlik ve Spor Vakfı eski başkanı Adnan Erdan`ın  AK Parti Milletvekili Cemal Öztaylan`nın operasyonuyla vakıf başkanlığına getirildikten sonra vakıf arsasının devri Bandırma kamuoyu tarafından tartışıldığı bilinen bir gerçek iken, böyle bir ilişki ağı içinde bu kez aynı senaryo Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatif ortağı binlerce üretici ortak üyeden habersizce  arsanın Köroğlu şirketine verilmesi Erdek halkının diline düştü.  Bu süreçte yine kişisel yönlendirmelerin olduğuna dair söylemler kamuoyunun gündeminde.. Köroğlu şirketinin kamuoyunda sıkça sözü edilen bir havuz sistemine dahil olduğu, söz konusu yerlerin değerlendirilmesinde hep aynı şirketin adının geçmesi konuyla ilgili tartışmanın yoğunlaşmasında önemli bir unsur oluşturdu. Bilindiği gibi Bandırma`da  daha önceleri "Ölüm Pasajı" olarak bilinen kent merkezindeki kıymetli arsa önce 49 yıllığına, daha sonra da düzeltilerek 47 yıllığına Doğtaş Şirketi`ne verilmişti. 2008 yılı Mayıs ayında arsa Doğtaş`tan alınıp bu kez arsa üzerinde inşaat yapma vaadiyle Köroğlu şirketine devredilme süreci de Bandırma halkı tarafından tartışılmıştı.
Edindiğimiz bilgilere göre Erdek ilçesinde bu kez Marmarabirlik`e  ait çok kıymetli arsanın üretici üyelerin bilgisi dışında ve kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan  Köroğlu şirketine devredilmesi ve bu sürecin özellikle Marmarabirlik Bursa Merkez Yönetimi`nince yürütüldüğünün öğrenilmesi Erdek `te büyük tepkilere yol açmasına rağmen konuyla ilgili görüşünü almak istediğimiz Başkan Refi Taviloğlu bilgi vermekten  kaçındı, özellikle zeytin alımlarında kantarda düşülen dara miktarının gerçek miktarının iki misli olmasından kaynaklanan  rantın kimlerin ceplerine gittiğini  sorgulanması gerektiğini belirten üyeler  isim vermekten kaçınırken  bu durumun  kurumun üreticilere dönük baskısından kaynaklandığını belirtildi."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı