Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tüm´den Başbakana ?Kazdağları? önergesi

Tüm´den Başbakana ?Kazdağları? önergesi

?Kazdağları, ?Dünya Kültür Mirası´ listesine alınmalı?

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Başbakan Ahmet Davutoğlu´unu yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına, ?Kazdağı? konulu önerge verdi.
Kazdağları´nın, Ege ve Marmara bölgelerinin sınırlarını oluşturduğuna, iki farklı iklimin etkisinde kalması, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran bitki bölgelerinin kesiştiği noktada bulunması nedeniyle bu bölgeleri temsil eden bitki türlerini barındırdığına işaret edilen önergede şöyle denildi:
?Kazdağları´nın güney yamaçlarının, deniz düzeyinden birden 1700 metrelere yükselmesi, bu alanların dereler ve çaylar tarafında derin vadiler şeklinde yarılması bitkisel çeşitliliği artırmaktadır. Kazdağı Milli Parkı´nda, bilim adamlarınca, bugüne kadar 101 familyaya ait 800 civarında bitki taksonu belirlenmiştir. Bu türlerin 77´si, yalnızca Türkiye´de bulunmaktadır. 29´u ise dünyada yalnızca Kazdağı Milli Parkı´nda bulunan, yöreye özgü bitkilerdir. Ancak son dönemlerde, Kazdağı´nın tüm bu coğrafi ve kültürel özellikleri dikkate alınmaksızın, maden arama faaliyetlerine ilişkin izinler verilmiş, tüm bunlar yetmezmişçesine ayrıca bölgede çok sayıda hidroelektrik santrali(HES) projesi geliştirilmiştir. Birçok kültürel özellikleri ile birlikte dünyanın sayılı oksijen depoları arasında yer alan Kazdağları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. ?Dünya mirası´ olan bu coğrafi alanımızın korunması için mutlaka ?Dünya Kültür Mirası´ listesine alınması gerekir.?
Tüm´ün önergesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun yanıtlaması için şu sorular yöneltildi:
?Kazdağları´nda maden arama çalışmaları yapılmakta mıdır? Burada, hangi madenlerin olduğu düşünülmektedir? Bunların fizibilitesi hangi kurumlarca yapılmıştır? Bu madenlere ait rezervler ne kadardır? Kazdağları bölgesinde projelendirilmiş HES sayısı nedir? Bunların içinde iptal edilen var mıdır? İptal gerekçeleri nelerdir? Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporlarında kültürel miras dikkate alınmış mıdır? Bu raporlar, hangi kurumlarca verilmiştir. Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği´nce başlatılan, Kazdağları´nın ?UNESCO Kültür Mirası´ listesine alınması için çalışmalar var. Bu çalışmaları hükümet olarak destekliyor musunuz? UNESCO kanalıyla bir girişiminiz oldu mu? Olduysa hangi aşamadadır??
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false