Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye´de en çok balıkçı gemisi Erdek´te

Türkiye´de en çok balıkçı gemisi Erdek´te

Balıkçı gemilerine BAGİS geliyor

Ülkemizde en çok büyük balıkçı motoru, Erdek sınırları içinde bulunuyor. Türkiye´de, toplam 1350 balıkçı gemisinden 210´u, Erdek ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Bu gemiler, başta ilçeye bağlı Çakıl Mahallesi olmak üzere Karşıyaka, Kestanelik, Şahinburgaz, Narlı mahalleleri ve Erdek merkezde bulunuyor.

/resimler/2016-8/3/1958582660013.jpg
BAGİS GELİYOR
Bu arada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çok önemli bir çalışmaya imza atarak, ülke genelinde, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi´ni(BAGİS) yaşama geçiriyor. Bu uygulama kapsamında, denizlerde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı gemilerinin kimlik, konum, zaman, hız, yön gibi seyir bilgileri ile avcılık faaliyetleri ve avlanan su ürünleri verileri, ?GSM ve UYDU? iletişim araçlarıyla izlenecek ve dijital ortamda kayıt altına alınarak toplanması sağlanacak. Böylece balıkçı gemilerinin nerede, nasıl avlandıkları, yasaklara uyup uymadıkları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, uzaktan izlenecek. 

Sürdürülebilir balıkçılık yönetimi için balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesini, denetimlerde etkinliğin artırılmasını ve avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı şekilde kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla kurulan BAGİS kapsamına, denizlerden elde edilen üretimin yaklaşık % 90´ını sağlayan, su ürünleri avlama ruhsatına sahip, boyu 12 metre ve üzerinde bulunan balıkçı gemileri giriyor.
Sistem, balıkçı gemilerine takılan Gemi İzleme Cihazı ve Elektronik Seyir Defteri defterinden oluşan BAGİS cihazı ile Bakanlıkta kurulan Gemi İzleme Merkezi´ni kapsıyor.
ERDEK´TEKİ GEMİLERE TAKIMI TAMAMLANMAK ÜZERE
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, BAGİS cihazının, 2017 yılına dek Bakanlık tarafından gemi sahiplerine ücretsiz verileceğini, bu tarihi geçirenlerin, daha sonra cihaza ücret ödemek zorunda bulunduklarını, yine BAGİS ile ilgili ?GSM ve UYDU? abonelik ve iletişim/haberleşme giderlerinin de 31.12.2018 tarihine dek Bakanlıkça karşılanacağını belirterek, Erdek´teki balıkçı gemilerine cihaz takım işlemi tamamlanmak üzeredir? dedi.
BAGİS kapsamındaki gemileri sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının su ürünleri denetiminde yetkili birimleri ile su ürünleri denetimlerinde yasal görevli olan Sahil Güvenlik Komutanlığı birimleri izleyebilecek.
?Balıkçılığımızı izliyor, kaynaklarımızı koruyoruz? sloganıyla yaşama geçirilen BAGİS´in, yasak avlanmalara karşı ciddi bir denetim gerçekleştirmesi bekleniyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli