Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiyede yerel yönetici sayısı: 353 bin

Türkiyede yerel yönetici sayısı: 353 bin

CHP Bandırma İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit, Türkiye de belediye, il özel idaresi ve köy yerel yönetim birimlerinde mahalli idareler seçiminde seçmenler tarafından seçilmiş yaklaşık 353 bin kişinin halkı temsil ettiğine dikkat çekti.

CHP Bandırma İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit, Türkiye de belediye, il özel idaresi ve köy yerel yönetim birimlerinde mahalli idareler seçiminde seçmenler tarafından seçilmiş yaklaşık 353 bin kişinin halkı temsil ettiğine dikkat çekti.
CHP Bandırma İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit, Belediye Başkanı: 2.950, Belediye meclis üyesi: 34.556, İl Genel Meclis Üyesi: 3.284, Köy Muhtarı: 34.305, Köy İhtiyar Meclis Üyesi sayısının da 277.736 olduğunu açıkladı.
Balıkesir`in Bütünşehir olacağının kesinlik kazanmasıyla konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Bandırma`nın başarılı İl Genel Meclisi Üyelerinin başında gelen İsmet Koçyiğit, görevi dolayısı ile bu açıklamanın konusunun İl Özel İdare ve İl Genel Meclisi konulu olacağına değindi.
Bu açıklamayı yapma nedenini, Balıkesir ili bütün şehir oluyor, özel idarenin kapatılarak işlevi Büyükşehir belediye meclisine veriliyor, belde belediyeler, köyler mahalle oluyor diyerek gerekçesini açıklayan Koçyiğit, "il genel meclisi kapatılacak ve kararlar Büyükşehir meclisinde verilecek ve bunun da adı demokrasi olacak sizce doğrumu? tüzel kişiliği bulunan Balıkesir ilinde 62 il genel meclis üyesi. 34 belediye başkanı. 350 belediye meclis üyesi. 892 köy muhtarı, 3.568 köy ihtiyar meclis üyesi görev yapıyor" dedi.  
Balıkesir il genelinde halkın oyları ile seçtiği 4.906 kişiyi yok sayan bir sisteme ileri demokrasi denebilir mi sorusu yönelten Koçyiğit, sizce yerinden yönetim olur mu? Dedi.
Osmanlı idare sisteminden de örnekler veren Koçyiğit, il özel idaresinin temeli Tanzimat Dönemin de taşrada uygulanan yerel meclis uygulamaları ile atıldı memleket meclisleri ile başlayan 1849 yılında yasal düzenleme birçok isim değişikliği ile 2005 yılında kabul edilen 5302 sayılı il özel idaresi kanunu ile son şeklini almıştır bilgisi verdi. 
Koçyiğit, açıklamasında şunları kaydetti: "İl idare sistemini değiştiren bütün şehir yasası köylü insanlarımızı mahalleli kentli yapacaktır, hizmet sorunların giderilmesi bir tarafa yaşamları çok pahalı masraflı olması kaçınılmazdır. 1milyon 152 bin nüfuslu ilimizde 2011 bütçemiz 55 milyon bütçesi olan il genel meclisinin 25 milyonu cari giderler yatırıma kalan bütçe 30 milyon orta ölçekli bir belediye bütçesidir. 5100 kilometre köy yol ağının, ilk öğretim okullarının, sağlık ocaklarının bakım onarımı, onlarca yatırımı sayabiliriz. Az bütçe ile çok geniş bir alanda hizmet veren özel idare ve İGM kapatılıyor bütün şehir hizmetleri kesin daha pahalıya olacaktır. Yeni dünya düzeninde ülkelerin bulundukları coğrafya o ülkenin demokrasisini ve yönetim şeklini belirler özel idare, il idaresi Türkiye de 163 yıllık oturmuş sistemin temelidir. Günün şartlarına uyarlamak varken kapatmak karanlık bir yolda yürümektir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli